Истината за кофеина

Кофеинът (който се съдържа в кафето, матчата, шоколада, черния и зеления чай, както и в други стимулиращи напитки) има два съществени ефекта, които биха могли да повлияят негативно на здравето ви, особено ако сте в период на прочистване и се опитвате да излекувате хроничните си симптоми и състояния с помощта на хранене и природни средства .

1. Кофеинът действа дехидратиращо на тялото.
2. Кофеинът подтиква надбъбречните жлези да изпомпват ненужно високи нива на адреналин в кръвния поток, което може да доведе до различни негативни последствия за мозъка, черния дроб и бъбреците.

Кофеинът изкуствено провокира реакцията за „борба или бягство“ в надбъбречните жлези, без това да се налага реално от обстоятелствата около нас. В наши дни, за разлика от времето на нашите далечни предшественици, ние имаме привилегията да използваме тази спасителна реакция, само в екстремни моменти – когато ни се налага да се справяме със силен стрес, сериозна загуба или тежка конфронтация. На физиологично ниво реакцията представлява освобождаването на сложни смеси от животоспасяващи хормони от надбъбречните жлези – такива, които медицинските изследвания и науката все още не разбират добре. Този коктейл е нужен, когато спешно се нуждаем от способността да мислим или да действаме бързо, за да осигурим физическото си оцеляване.

При консумацията на кофеин ние изкуствено създаваме подобна ситуация. Това е като да пуснете пожарната аларма, когато в действителност няма пожар. Ако консумирате кофеин редовно, през целия ден, вие непрекъснато давате сигнал на тялото си, че има някаква „криза“, подтиквайки надбъбречните жлези да са свъхактивни през целия ден. Това може да доведе до тяхното изтощение. Когато настъпи истинска криза, има вероятност да не успеем да реагираме адекватно, защото един вид сме „имунизирани“ срещу адреналина, който поразява централната нервна система. Специфичната комбинация от адреналин, която провокира реакцията „борба или бягство“, може да бъде силно токсична за организма, тъй като е силно киселинна и корозивна за органите и нервната система. Това освобождаване на адреналин не е предназначено за ежедневна употреба, да не говорим за няколко пъти дневно. Адреналинът е предназначен да се използва пестеливо. С течение на времето тази адреналинова смес може бавно да предизвика претоварване на черния дроб, тъй като той е органът, който „попива“ адреналина като гъба, за да ви защити.

Пристрастяването към кофеин принуждава надбъбречните жлези да изпомпват адреналинова смес в тялото часове наред. Това е наистина нездравословно и в края на крайщата ще доведе до преждевременно стареене, увредена кожа, „мозъчна мъгла“ (brain fog), тежки проблеми с фокуса и концентрацията, умора, косопад и наддаване на килограми. Тези симптоми може да не се проявят, докато сме все още на 20 години. Те имат склонността да изплуват на повърхността по-късно – през 30-те и през 40-те години. Дори ако в момента теглото ви е нормално, все пак има вероятност да качите килограми на по-късен етап, след като надбъбречните жлези се изтощят достатъчно или черният дроб е забавил дейността си, в следствие на излишния адреналин, причинен от употребата на кофеин. Кофеинът също така причинява редица реакции като дисбаланс на кръвната захар, главоболие, безсъние, тревожност, тъга, хронична дехидратация, камъни в бъбреците и надбъбречна умора.

Кофеинът определено има свойството да ни накара мигновено да се почувстваме добре. Той ни дава сили да станем и да си свършим работата. Но ние плащаме сериозна цена за това, че разчитаме на кофеина, за да го направим. Когато нещо има толкова голям контрол върху живота ни, вече не става въпрос  за това дали ни доставя удоволствие. Става въпрос за това ежедневно да губиш нещо, което дори не осъзнаваш, че ти отнемат. Животът без стимуланти е важна крачка в положителната посока, която е необходима за физическо и духовно израстване. Не позволявайте на кофеина да бъде факторът, който да ви дърпа назад!


По материали от https://www.medicalmedium.com/blog/caffeine-truths

Прочетете повече за това как кофеинът влияе на нашето здраве в книгата Антъни Уилям – „Прочистване за здраве“ и как можете да прочистите тялото си, за да се излекувате от неговите ефекти.

Можете да поръчате книгата „Прочистване за здраве“ от Prirodnik.com

Вашият коментар

Захар и депресия

Магнезий – 10 ползи за здравето