Пристрастяване и зависимости

Има физически причини зад пристрастяването, които медицинските изследвания и науката не знаят. От една страна, дефицит на гликоген и минерални соли в мозъка поради липса на глюкоза, постъпваща в мозъка (от плодове, картофи, сладки картофи, тикви, суров мед, кокосова вода), отчасти поради години на високо съдържание на мазнини/високопротеинова диета и липса на минерални соли от източници като сок от целина и листни зеленчуци в диетата за захранване на невротрансмитерите. Също така, повишените нива на токсични тежки метали като живак, алуминий и мед в мозъка могат сами да допринесат или да причинят пристрастяване. Емоционалното напрежение може да засили или допълнително да предизвика изтощение, предизвиквайки пристрастяващи импулси.

От тези проблеми произтичат безброй възможни зависимости, включително към алкохол, наркотици, секс, храна, диетични газирани напитки, екстремни спортове и др. Когато нивата на глюкоза в нашето тяло и мозък са изчерпани, ние отваряме вратата към множество зависимости, като пристрастяване към преработена захар и алкохол и се подготвяме за пристрастяване към адреналин.

Ако няма налична глюкоза, нашите надбъбречни жлези започват да изпомпват адреналин в тялото, за да можем да функционираме и да прекараме деня. Този прилив на адреналин на английски е известен като „adrenalin rush“. Но в наши дни повечето от нас се подхранват с адреналин през цялото време и може дори да не разпознаем какво се случва. Адреналинът е не само силно пристрастяващ, но е и разрушителен за телата ни. Не е предназначено да бъде нещо, на което телата ни разчитат ден след ден. Стресът и напрежението на живота, лошият избор на хранене и токсините от околната среда могат да изиграят важна роля в ежедневните скокове на адреналин.

Пристрастяването към адреналина (обикновено несъзнателно) допринася за почти всеки модел на пристрастяване, независимо дали става дума за наркотици, екстремни спортове, гняв, кафе или нещо друго.

Когато става въпрос за борба с пристрастяването, важно е да разберете всеки от тези елементи, които могат да причинят или да допринесат за него.


Можете да разберете как да си помогнете със зависимостите, включително храни, които трябва да избягвате, полезни храни и добавки с дозировки в книгите на Антъни Уилям!

По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Тъмни кръгове под очитe

Хашимото и Епщайн-Бар