Подуване на корема – причини

Подуването на корема най-често се причинява от диета с твърде високо съдържание на мазнини/протеини (независимо дали нездравословни или здравословни мазнини), което причинява прегаряне на черния дроб.

Когато претовареният черен дроб трябва непрекъснато да произвежда жлъчка, за да се приспособи към дългосрочната диета с високо съдържание на мазнини/протеини, стомахът трябва от своя страна да произвежда повече солна киселина, за да компенсира намаляването на жлъчните резерви с течение на времето. В крайна сметка това кара стомашните жлези да се изчерпват и да произвеждат по-малко солна киселина за разграждане и смилане на протеините, докато черният дроб става все по-муден и застоял.
 
Когато това се случи, един или повече щамове от над 50-те групи стрептококови бактерии могат да започнат да дразнят лигавицата на чревната стена и да причинят лек гастрит.
 
Понякога прекомерният стрес може също да причини подуване на корема, когато надбъбречните жлези се претоварват от постоянен дългосрочрн стрес или от екстремни стресови състояния. Излишният адреналин има тенденция да въздейства върху чревните лигавици, причинявайки дразнене там, като същевременно изморява черния дроб и допринася за неговия застой.
По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Проблемните млечни продукти

Храни, които да избягваме при хронични заболявания (част I)