Мини картофени пици

В процеса на преминаване към по-здравословен начин на живот, невинаги е лесно да оставим старите и не до там здравословни навици. Понякога може да се стигне до нежелано връщане към старите навици на хранене, или „награждаване“ с нездравословна храна, което може да спре или дори да обърне прогреса ни. Тук на помощ идват здравословните заместители на вредните храни. Всяка храна има своя алтернатива и тя не само не отстъпва по вкус на оригинала, а и е изключително полезна и спомага по пътя на лечението. 

В тази статия ви предлагам една от любимите ми рецепти на Антъни Уилям за здравословни мини картофени пици, на която често се наслаждаваме у дома.

Тези възхитителни мини картофени пици могат да задоволят желанието за пица, без да ви оставят без енергия след като ги изядете. Намажете щедро картофената основа с доматен сос, поставете отгоре любимите си зеленчуци и се насладете!

Тази вкусна рецепта е една от над 75-те рецепти от книгата  Прочистване за здраве.

Домати: Съдържат критични за здравето микроелементи, фитохимикали, витамини и минерали за поддържането на функциите на черния дроб. Ликопенът е любимо хранително вещество, което черният дроб обожава: черният дроб го използва, за да се предпази от увреждане на клетките, плюс това ликопенът помага на черния дроб да детоксикира червените кръвни клетки безопасно и ефективно. Плодовите киселини в доматите помагат за поддържане на жлъчния мехур здрав, като помагат за отстраняването на утайката от жлъчния мехур и дори намаляват размера му. Дори лошо отглежданите домати имат високо съдържание на минерали. Тези минерали често достигат до дълбокото, вътрешно ядро ​​на черния дроб, помагайки за предотвратяване на различни заболявания.

Картофи: Съдържат изобилие от аминокиселини, които специфично инхибират растежа на вирусите. Картофите са с високо съдържание на глюкоза, която осигурява хранителни вещества на черния дроб, тъй като точно на това той разчита, за да бъде силен. Също така помагат за натрупването на запаси от гликоген, ресурсът, който ни предпазва от проблеми с кръвната захар, наддаване на тегло, омазнен черен дроб и синдром на мръсната кръв. Картофите поддържат черния дроб стабилен, като ни осигуряват добро здраве. Те често биват отбягвани от модерните диети,  докато в действителност имат способността да обърнат хода на много разновидности на хроничните заболявания.

Мини пици картофена торта

Съставки:

1 кг картофи, обелени и нарязани на кубчета;

1 чаена лъжичка чесън на прах;

1 чаена лъжичка лук на прах;

1 чаена лъжичка сушен риган;

За соса:

1/4 чаша чисто доматено пюре (потърсете такова без добавки – аз ползвам това на Хармоника);

1/2 чаена лъжичка сушен риган;

1/4 чаена лъжичка сушена мащерка;

1/2 чаена лъжичка суров мед;

Опции за зеленчуците:

3 до 4 жълти и червени чери домата;

1/4 малък червен лук, нарязан на ситно;

2 до 3 гъби, нарязани на ситно;

3 до 4 резена тиквички или лятна тиква;

1 малка шепа рукола;

1 малка шепа босилек.

Упътвания:

Загрейте фурната до 200°C. Застелете тава за печене с хартия за печене. За да направите основата, предварително пригответе картофите на пара, докато омекнат. Извадете и охладете напълно.

Поставете картофите в купа заедно с чесъна на прах, лука на прах и сушения риган. Намачкайте с вилица или уред за мачкане на картофи до гладкост. С помощта на мярка 1/8 чаша оформете сместа на 8 кръгчета с дебелина около сантиметър и 7 до 10 см в диаметър. Поставете във фурната и печете за 20 минути.

Докато блатовете се пекат, пригответе соса, като смесите доматеното пюре, сушения риган, сушената мащерка, суровия мед и 2 супени лъжици вода.

Извадете картофените блатове от фурната и намажете всеки с 1 до 2 супени лъжици доматен сос. Подредете зеленчуци върху всяка от мини картофените пици и поставете обратно във фурната за 15 до 20 минути, докато покафенеят и стегнат. Извадете от фурната и добавете рукола и босилек. Сервирайте и се наслаждавайте.

Добър апетит!


Открийте още над 75 вкусни, лечебни рецепти в  книгата Прочистване за здраве за вас и вашето семейство!

По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Портокалите – храна за мозъка

Картофи против вируси