Зимната тиква – перфектната храна за черния дроб

Зимната тиква е питателна и алкална храна, богата на фитонутриенти и антиоксиданти. Всяка една от разновидностите ѝ е уникална и носи много полезни за здравето. Забавлявайте се, опитвайки различните сортове и намирайки тези, които харесвате най-много.

Зимната тиква е лесна за смилане и е отлично средство за ацидоза и заболявания на стомаха, далака, черния дроб и кръвта. Тя е с високо съдържание на витамини А, Е, С, В-комплекс и бета каротин, желязо, цинк, мед, калций и калий, които са жизненоважни за здрава и силна имунна и нервна система. Каротеноидите са особено полезни за защита срещу сърдечни заболявания, рак на гърдата и макулна дегенерация. Известно е също, че зимната тиква помага за намаляване на възпалението при състояния като астма, фибромиалгия и артрит. Това е нискокалорична храна без мазнини, но въпреки това е богата на хранителни вещества, което я прави идеален избор за всяка програма за отслабване или хранителен режим.

Зимната тиква може да се консумира пикантна с подправки като черен пипер, къри на прах или лют червен пипер, или може да се подслади с малко кленов сироп или мед с подправки като канела и индийско орехче за вкусно лакомство. Нейните кремообразни и успокояващи качества могат да помогнат за задоволяване на различни хранителни предпочитания, като същевременно подхранват правилно тялото и душата.

Зимната тиква може да бъде приготвена на пара, печена, намачкана като картофено пюре или блендирана на супа. Семената на зимната тиква също са годни за консумация и могат да се сушат или пекат подобно на тиквените семки и са богати на протеини, витамини, минерали и аминокиселини като триптофан, който помага за насърчаване на здравословния нощен сън.


По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Супа от тиква с подправки

Анорексия, булимия и преяждане