Истината за кръвната захар

Широко разпространено е мнението, че основният причинител на диабета е захарта, което довежда до препоръки да се яде диета с ниско съдържание на въглехидрати и да се избягва захарта на всяка цена, включително плодовете. Захарта и нездравословните въглехидрати от неща като сладкиши, торти, бисквити, понички и бонбони наистина са лоши за нас и трябва да се избягват. Нашите тела обаче се нуждаят от здравословни въглехидрати, за да функционират, които могат да бъдат намерени в храни като тиква, сладки картофи, моркови, леща, черен боб, горски плодове, ябълки и други плодове. Прочетете повече за критично важните чисти въглехидрати ТУК.

Когато ядем въглехидрати (независимо от източника), тялото ни ги разгражда до глюкоза (кръвна захар), която се превръща в горивото, което ни поддържа живи. Когато нивото на глюкозата се повиши, нашият панкреас отделя хормона инсулин. Инсулинът помага за извеждането на глюкозата от кръвообращението в нашите клетки, където може да се използва за енергия и поддържа нивата на кръвната ни захар стабилни. Този процес обаче може да се обърка, ако панкреасът не успее да произведе достатъчно инсулин или ако някои от вашите клетки спрат да реагират на инсулин, което се нарича инсулинова резистентност. И в двата случая нивата на кръвната захар остават повишени, което ви излага на риск от диабет тип 2.

Ролята на мазнините

Противно на общоприетото схващане, факторът, който е много по-вероятно да ви изложи на риск от инсулинова резистентност и диабет (за разлика от здравословните въглехидрати, изброени по-горе), е диетата с високо съдържание на мазнини. Причините за това са няколко. Първо – високите нива на мазнини в кръвта оказват голямо напрежение върху черния дроб, панкреаса и надбъбречните жлези, които работят заедно, за да управляват нивата на кръвната ви захар. Вашият черен дроб трябва да поеме тежестта от обработката на мазнините, които ядете, така че диетата с високо съдържание на мазнини може да направи черния дроб муден и неспособен да съхранява и освобождава глюкоза, както трябва. Излишните мазнини натоварват и панкреаса, защото той трябва да отделя ензими, за да подпомогне храносмилането на мазнините.

Освен това, когато нивата на мазнини в кръвта са високи, надбъбречните жлези наводняват тялото с адреналин. Въпреки че това увеличава храносмилателната сила, за да помогне за преместването на мазнини през вашата система, излишъкът от адреналин може да изтощи панкреаса, намалявайки способността му да произвежда достатъчно инсулин, за да поддържа нивата на глюкозата ви под контрол. И накрая – високите нива на мазнини в кръвта могат да попречат на глюкозата да навлезе в клетките. Това не означава, че всички мазнини (например здравословните мазнини като ядки, семена и авокадо) са лоши за нас и трябва да бъдат напълно елиминирани.

Независимо от избраната от вас диета, приемът на мазнини трябва да бъде умерен, за да избегнете прекалено високи нива на мазнини в кръвта, когато имате преддиабет или диабет тип 2. Например, ако спазвате веганска диета, намалете количеството мазнини, които приемате от ядки, ядково масло, семена, масла, авокадо и др. Ако сте вегетарианец, намалете яйцата, млечните продукти, ядките, семената, маслата, авокадото и др. Ако вашата диета включва животински протеин, ограничете се до една порция месо на ден (дори „постното“ месо съдържа значителни количества мазнини).

Намаляването на мазнините по този начин помага за облекчаване на тежестта върху панкреаса, черния дроб и надбъбречните жлези, което до голяма степен помага за предотвратяване и/или излекуване от диабет. Ако решите да поддържате диета с високо съдържание на мазнини (което може да нормализира нивата на A1C в краткосрочен план), става особено важно да ограничите приема на въглехидрати, тъй като диета с високо съдържание както на мазнини, така и на въглехидрати ще натовари телесните ви системи още повече. В крайна сметка, намаляването на мазнините в храната и включването на здравословни въглехидрати от вида, изброен по-горе, ще ви помогне да имате най-добрия шанс за излекуване от диабет и ще ви помогне да поддържате нивата на A1C в здравословен диапазон за по-дълго време.

Ролята на адреналина

Предвестник на диабет тип 2 е хипогликемията (когато нивата на глюкозата паднат под нормалното), което се дължи на застоял, муден, претоварен или отслабен черен дроб и нефункциониращи надбъбречни жлези. Всъщност както диабетът тип 2, така и хипогликемията обикновено започват с неправилно функциониране на надбъбречните жлези. Когато изпитвате хроничен стрес например, вашите надбъбречни жлези отделят обилни количества адреналин, което е много вредно за панкреаса. Хипогликемия може да възникне и ако не ядете поне една лека, балансирана закуска – например плод (за захар и калий) и зеленчук (за натрий) на всеки два часа.

Вижте няколко предложения за леки адреналинови закуски ТУК.

Пропускането на хранене принуждава тялото ви да използва запасите от глюкоза в черния дроб, карайки тялото да работи на адреналин, което може да увреди панкреаса и да доведе до инсулинова резистентност. Твърде малкото адреналин също може да увреди панкреаса ви, тъй като го принуждава да работи извънредно, за да компенсира. Надбъбречната умора, при която нестабилните надбъбречни жлези редуват производството на твърде много и твърде малко адреналин, също може да навреди на панкреаса, тъй като се опитва да компенсира „сухите“ периоди на адреналин и след това се изгаря от потоци от него.

За повече информация относно надбъбречната умора щракнете ТУК.

Лечебни храни

В допълнение към намаляването на приема на мазнини е важно да включите здравословни въглехидрати в диетата си. Лечебните въглехидрати като тиква, сладки картофи, други кореноплодни зеленчуци и плодове съдържат важни хранителни вещества за оптимално здраве и когато естествените захари в тези здравословни въглехидрати са свързани с тези хранителни вещества, това не причинява хаос на нивата на кръвната ви захар по начина, по който преработената захар го прави.

Дивите боровинки, папаята, къпините, ябълките и малините са най-добрите плодове, ако имате диабет тип 2 или хипогликемия. Зеленчуците, върху които трябва да се съсредоточите, включват спанак, целина, кълнове, зеле и аспержи. Тези храни помагат за детоксикация на черния дроб, укрепват нивата на глюкозата, поддържат панкреаса, стимулират надбъбречните жлези и стабилизират инсулина. За да поддържате мазнините в кръвта си под контрол, най-добре е да избягвате сирене, мляко, сметана, масло, яйца, преработени масла и всички захари, с изключение на суров мед и плодове.

Въпреки че тези препоръки са в противоречие с конвенционалните стратегии за превенция и управление на диабет тип 2, наблягането на богатите на хранителни вещества плодове и зеленчуци и намаляването на мазнините в храната облекчава тежестта върху черния дроб, панкреаса и надбъбречните жлези, помагайки да се гарантира, че те могат да изпълняват задълженията си, включително поддържане на кръвната ви захар възможно най-стабилна.

Сприятелявайте се със здравословни въглехидрати и плодове, намалете приема на мазнини и възвърнете здравословния живот, който трябва да живеете!


По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Екзема и псориазис – причини и лечение

Броколи със сладък чили сос