Хоопонопоно – абсолютната неограниченост

Чували ли сте за Хоопонопоно и хавайския терапевт, който излекува цяло отделение от криминално проявени душевно болни пациенти, без изобщо да се срещне с някой от тях или да прекара дори момент с тях в една и съща стая? Това не е шега. Терапевтът е д-р Ихалеакала Хю Лен. Той преглежда досиетата на всеки от пациентите и след това ги излекува, като се излекува сам. Невероятните резултати изглеждат като чудо, но чудеса се случват, когато използвате този метод или актуализираната версия на д-р Лен, наречена Самоидентифициране чрез Хоопонопоно (SITH).

Хоопонопоно е неразделна част от хавайската култура от векове. Целта на практиката е да се изчисти енергията между вас и другите, да се освободите от  раните и емоционален багаж от минало прегрешение или недоразумение, за да можете да останете поно със света. (Думата поно не подлежи на директен превод. Когато си поно, се чувстваш добре със света, в съответствие със себе си, комфортно в собствената си кожа.)

Хавайската дума ho’oponopono идва от ho’o („да правя“) и pono („правилно“). Повтарянето на думата поно означава „двойно правилно“ или да постъпваш правилно както със себе си, така и с другите. Накратко, хоопонопоно е процес, чрез който можем да простим на себе си и на другите, с които сме свързани.

През последните няколко десетилетия хоопонопоно се представя на света в различни форми с различни модификации. Например Морна Симеона (хавайска кахуна, учител на д-р Лен) е повлияна от християнството, както и от източните духовни пътища в начина, по който подхожда към хоопонопоно. Нейният ученик, д-р Ихалеакала Хю Лен, опростява процеса в четири стъпки:

1) „Моля, прости ми“.

2) „Съжалявам“.

3) „Обичам те“.

4) „Благодаря“.

Лечебната енергия на любовта

В процеса на хоопонопоно ключовата съставка е да позволите на Универсалната любяща лечебна енергия да влезе през горната част на главата ви и да изпълни тялото ви. След това позволете на тази любяща лечебна енергия да изтече от вашата сърдечна чакра към другия човек. Тази енергия може да изглежда като бяла светлина или топло приятно усещане. Въпреки че е хубаво да кажеш „Обичам те“, по-важно е да изживееш тази любов, преминаваща през теб към другия.

Взаимна прошка

В западната култура сме склонни да казваме „Съжалявам“ и да мислим, че сме готови. Но за да завършим цикъла и да бъдем поно, трябва както да поискаме, така и да предложим прошка. „Прощавам ти. Моля те прости ми.“ Искането за прошка е много по-уязвимо и открито от простото извинение, но силата му е неизмеримо по-голяма. В крйна сметка, как може някой да се чувства в мир със себе си и собствения си живот, когато се разхожда, задушавайки се от това как някога е бил обиден или онеправдан?

Прекъсване на ака връзката

Хавайците вярват, че сме свързани с всеки, с когото някога сме влизали в контакт, чрез „ака“, което буквално означава „лепкави неща“. Ака е етерният проводник, през който протича жизнената енергия. За да завършите хоопонопоно, връзката, известна още като ака, се прекъсва между вас и другия човек . Защо? Това действие ви позволява да изберете дали да бъдете във връзка с другия човек или да започнете на чисто без багажа на миналото. (Това също така ви позволява да изберете да прекратите тази връзка, ако това е най-доброто в конкретния случай). Практикуването на Хо’опонопоно ви позволява да прекъснете тази връзка по много положителен, любящ начин.

Хоопонопоно в 4 прости стъпки

Всичко, което виждате, всичко, което чувате, всеки човек, който срещнете, вие преживявате в ума си. Само си мислите, че нещо е „отвън“ и смятате, че това ви освобождава от отговорност. Всъщност е точно обратното: вие сте отговорни за всичко, което мислите, и за всичко, което ви се случва. Ако гледате новините, всичко, което чуете по новините, е ваша отговорност. Това звучи грубо, но означава, че вие ​​също сте в състояние да го изчистит и чрез прошката да го промените.

Хавайска прошка

Този метод има четири прости стъпки и редът на изпълнение не е толкова важен. Покаянието, Прошката, Благодарността и Любовта са единствените действащи сили – но тези сили имат невероятна мощ.

Най-добрата част от актуализираната версия на хоопонопоно е, че можете да го направите сами, няма нужда някой друг да е там, няма нужда някой да ви чува. Можете да „кажете“ думите в главата си. Силата е в чувството и в готовността на Вселената да прощава и обича.

Стъпка 1: Покаяние – СЪЖАЛЯВАМ

Изберете нещо, което вече знаете, че сте причинили за себе си? Наднормено тегло? Пристрастени сте към никотин, алкохол или някакво друго вещество? Имате проблеми с гнева? Здравословни проблеми? Започнете оттам и кажете, че съжалявате. Това е цялата стъпка: СЪЖАЛЯВАМ. Можете да го кажете и така: „Осъзнавам, че съм отговорен за (проблема) в живота си и изпитвам голямо угризение, че нещо в съзнанието ми е причинило това.“

Стъпка 2: Помолете за прошка – МОЛЯ, ПРОСТИ МИ

Не се притеснявайте за това кого молите. Просто помолете! МОЛЯ ТЕ ПРОСТИ МИ! Казвайте го отново и отново. Спомнете си разкаянието си от Стъпка 1, докато молите да ви простят.

Стъпка 3: Благодарност – БЛАГОДАРЯ

Кажете „БЛАГОДАРЯ!“ – отново няма значение на кого или за какво благодарите. Благодарете на тялото си за всичко, което прави за вас. Благодарете си, че сте най-добрият, който можете да бъдете. Слава Богу! Благодарете на Вселената. Благодарете за това, че току-що успяхте на простите. Просто продължавайте да казвате БЛАГОДАРЯ!

Стъпка 4: Любов – ОБИЧАМ ТЕ

Това също може да бъде стъпка 1. Кажете ОБИЧАМ ТЕ. Кажете го на тялото си, кажете го на Бог. Кажете ОБИЧАМ ТЕ на въздуха, който дишате, на къщата, която ви приютява. Кажете ОБИЧАМ ТЕ на вашите предизвикателства. Казвайте го отново и отново. Почувствай го. Няма нищо по-силно от Любовта! 

Това е. Цялата практика накратко. Проста и невероятно ефективна!

Молитвата на Морна Симеона

Божествени Създателю, баща, майка, син в едно… Ако аз, моето семейство, роднини и прeдци, сме обидили теб, твоето семейство, роднини и предци с мисли, думи, дела и действия от началото на сътворението ни до настоящето, ние молим за прошка. Моля те, нека бъдат изчистени, пречистени, освободени, прекъснати всички отрицателни спомени, блокировки, енергии и вибрации и преобразувай нежеланите енергии в жива светлина… Да бъде!


Източници:

Абсолютната неограниченост

https://www.psychologytoday.com/

Вашият коментар

Изцеление на нервната система