Менопауза и предменструален синдром

Всяват ли симптомите на менопаузата или предменструалния синдром (ПМС) хаос в живота ви?

Тези симптоми може да не са причинени от „просто хормони“.
Преди 50-те години на миналия век жените очакват с нетърпение менопаузата, тъй като тя обикновено е сигнал за време на повишена енергия, повишено либидо и забавяне на процеса на стареене. Около 1950 г. обаче, започват да се появяват първите признаци на „мистериозна болест“, които изпращат тълпи жени при техните лекари, оплаквайки се от симптоми, които едва ли са съществували преди, включително: нощно изпотяване, горещи вълни, умора, наддаване на тегло, храносмилателни проблеми, главоболие, раздразнителност, депресия, безпокойство, забравяне, безсъние и др. Първоначално лекарите отхвърлят тези оплаквания, казвайки на жените, че „всичко е в главата им“, че просто им е скучно и търсят внимание. Отговорът от страна на жените е много силен и в крайна сметка лекарите са принудени да признаят ситуацията. Хормоните се превръщат в изкупителна жертва, като тези невиждани до тогава симптоми се приписват на хормонален дисбаланс и/или някакъв недостиг.

Тъй като цялата вина е хвърлена върху хормоните, изглежда логично жените в менопауза да приемат хормони с рецепта, за да „коригират“ дисбалансите. Така се ражда хормонозаместителната терапия (ХЗТ). След изследване, свързващо ХЗТ с повишен риск от рак на гърдата, инфаркти и инсулти, излиза наяве, биоидентичната ХЗТ (т.е. хормони, химически идентични с тези, произведени в тялото) се появява в рецептата. Докато някои жени имат облекчение чрез тези лечения, то често е временно и/или с малък обхват. Независимо от това, „хормоналният дисбаланс“ все още се счита за главния виновник за симптомите на менопаузата. Това може да има повече смисъл, ако така наречените „симптоми на менопаузата“ засягат само жени на средна възраст, но в наши дни жени от всички възрасти изпитват много от същите проблеми, които преди са засягали само жени в 40-те и 50-те си години. Разпространението на същото страдание при все по-млади и по-млади жени рисува по-голяма картина от просто хормонални проблеми.

Има допълнителни фактори, които могат да доведат до симптомите, приписвани на менопаузата. Приблизително по същото време, когато жените за първи път започват да изпитват тези симптоми, три други феномена също влизат в действие.

Първо, хората в САЩ са подложени на повишено излагане на радиация поради отлаганията от бомбардировките в Япония през Втората световна война.

В същото време има експлозия на експозиция на ДДТ (т.е. пестициди). През 40-те години на миналия век ДДТ е използван навсякъде: върху посевите и храните, в парковете и хората дори го пръскат в собствените си градини. До 1950 г. употребата на ДДТ е в своя връх и централната нервна система и черният дроб на безброй жени са претоварени с токсина.

Третият фактор е вирусът Епщайн-Бар (ЕБВ). Първото поколение жени, оплакващи се от симптоми на менопауза, са родени в началото на 1900 г., точно когато ЕБВ започва да се разпространява сред населението. ЕБВ обикновено навлиза в жената, когато е млада, след което прекарва десетилетия в развитие до момента, в който се появяват симптоми. Така че, ако една жена е родена през 1905 г. и се е заразила с ЕБВ като дете, до 1950 г. тя ще започне да изпитва симптоми на тази вирусна инфекция. С други думи, фактът, че симптомите се проявяват около възрастта на менопаузата, е съвпадение. Днес, вместо да чакат няколко десетилетия, докато жената навърши 40 или 50 години, някои вирусни щамове и токсични натоварвания засягат жени на 30, 20 години и дори в тийнейджърските им години.

Всичко това не означава, че хормоните не могат да излязат от баланс. Когато го направят, виновникът често са претоварените надбъбречни жлези (т.е. умора на надбъбречните жлези, надбъбречна умора) и/или недостатъчна активност на щитовидната жлеза, което може да доведе до неправилно функциониране на репродуктивните хормони на всяка възраст. Въпросът обаче е, че хормоналният дисбаланс може да е само едно парче от пъзела.

Добрата новина е, че всички тези неща – радиация, вируси, токсично натоварване и проблеми с репродуктивните хормони – могат да бъдат третирани с лечебни храни, които се справят с широк спектър от патогени и токсини, които могат да допринесат за вашите симптоми. Храните и билките, върху които трябва да се съсредоточите, са тези, които повишават имунната функция и поддържат репродуктивната система, включително:

• горски боровинки
• сусамов тахан
• авокадо
• черен боб
• аспержи
• ябълки
• спанак
• черно грозде
• краставици
• листа от малина
• лист от коприва
• бъз

Тези храни представляват прост, но мощен начин за справяне с вашите „предполагаеми“ симптоми на менопауза или ПМС. Те осигуряват антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за укрепване на жизненоважни органи и намаляване на горещите вълни. Те също така потушават възпалението и помагат за поддържане на баланса на репродуктивните хормони.

Преди всичко имайте предвид, че менопаузата е нормална част от живота и не е предназначена да бъде труден процес. Като подхранвате тялото си с лечебни храни и се справяте с истинските основни причини за вашите симптоми, можете да се върнете към здравословен живот и да приемате живота на всеки етап.


По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Женско здраве

Главните причини за висока киселинност