Безслузесто хранене – здравето е в чинията

В настоящата статия ще споделя личния ми опит с безслузестото хранене и ефектите от безслузестото хранене.

Mетодът на заместването

Преди година и четири месеца спрях да ям хляб и зърнени продукти. Все още не бях сигурна с какво да ги заместя и наблягах повече на картофите. Предишната зима вкъщи бяхме основно на ориз под различните му форми и (каква изненада) “зимният грип” не ни подмина.

Опитът ми показа, че оризът (особено белият) е хубаво лепило. От картофите, макар и варени, сутрин се събуждах с неприятен налеп по езика. След дълго умуване преминах на киноа, елда и сладки картофи, които се оказаха много добро заместващо решение.

Нишестето е чудесно лепило за тапети

Нишестето, което е в основата на храненето на модерния човек, е изключително вредно за организма (“нишесте” от староанглийски означава “да се обвържеш”, т.е. “залепям”, лепило). Точно такова е и физиологичното му действие – при продължителното приемане на нишесте, то се полепя по микроканалите на човешкото тяло като ръжда, която го запушва като стар водопровод. Нишестето не се състои от вида глюкоза, която по принцип е необходима на човешкото тяло. За преработката му организмът изразходва огромно количество енергия и жизнена сила. Част от непреработеното нишесте остава в човешкото тяло и постепенно, с течение на годините, полепва по вътрешните органи.

Нишесте

Двете причини за неразположенията в човешкото тяло*

Човечеството кръщава своите страдания и болести с безброй много сложни имена. Но колкото и да украсяваме това, което ни се случва, всичко може да се сведе до две прости на пръв поглед, но твърде важни причини:

 1. Шлаки
 2. Паразити

*Става дума за крайния етап, когато имаме физическо проявление на състоянието.

За втория фактор – паразитите, ще посветя отделна статия.

Приятен разговор за… слузта

Шлаките са налепи, които предизвикват застой, запушване на цялата система. Всеки специфичен “симптом” всъщност представлява застой на слуз на конкретно място по тялото. Любимите места на слузта са езикът, стомахът и целия храносмилателен тракт. Във всеки болен човек има повече или по-малко затлачена със слуз една или повече системи. Болестта е усилието на тялото да отстрани отпадъците, слузта и токсините и тази перфектна система борави с най-прекрасните естествени методи.

Детокс

Не лекувайте болестта – лекувайте тялото!

В “нормалния” човек, който се счита за здрав, има хронично натрупани отпадъци от ненужни храни, отрови и лекарства, които той съхранява в себе си от години. Отделянето на прекомерно количество слуз обикновено се диагностицира като грип или настинка. В зависимост от скоростта на отделяне на слузта, заболяванията се делят на остри и хронични. Точното название на болестта е съставено е съответствие с метода на елиминация или мястото на застоя в организма.

Методът на “вълшебното огледало”

Няма по-добър начин за определяне на количеството на слуз от състоянието на езика. Погледнете езика си сутрин, преди да измиете зъбите си. Още по-добре – вижте какво е състоянието му след един или два дни само на вода и плодове, когато очистителният процес вече е започнал.

Език и здраве

Формулата на живота

Формулата на живота

V – Vitality, жизнена сила

E – Energy, енергията, с която разполагате

O – Obstructions, чужди вещества, слуз, примеси

Как да намалим “О”?

 1. Намаляваме количеството храна от всякакъв вид или я спираме напълно (лечебно гладуване) за определен период от време, по система и най-добре първите пъти под наблюдение.
 2. Спираме или поне намаляме до минимум всички формиращи слуз храни.

Лечебното гладуване е цяла наука, с която можете да се запознаете подробно от книгите на д-р Лидия Ковачева и д-р Емилова.

Кои храни са слузообразуващи?

Важно! Всяка храна, която съдържа и произвежда слуз, след разпада си в човешката система произвежда в същото време и киселина. А киселинният организъм е болен организъм.

Вредите от млякото

Списък на най-често използваните слузообразуващи храни

 1. Мляко и млечни продукти – силно слузообразуващи причинители на всякакви по вид състояния  – от хрема и кашлица до акне.
 2. Месо – всеки вид месо е в някакъв стадий на разлагане, причинявайки натрупване на трупни отрови и пикочна киселина в организма.
 3. Яйца – суровият яйчен белтък е идеалното лепило. Протеинът в яйцата увеличава лепкавите им качества.
 4. Мазнини – всички мазнини, дори растителните, са киселиннообразуващи. Мазнините запушват малките кръвоносни съдове.
 5. Житни растения – зърнените храни и всички продукти от брашно образуват слуз и киселина в огромни количества.
 6. Ориз – един от най-слузообразуващите продукти.
 7. Картофите са слузообразуващи (с изключение на сладките картофи), но са една идея по-добри от брашното и ориза.
 8. Високопротеинови продукти – имат сходно действие като яйцата и месото, заради голямото съдържание на белтъчини.

Три съвета за здравословно хранене

 1. Най-лошият и нездравословен навик е да започнете деня си с ОБИЛНА ЗАКУСКА. Това е вярване, което сме възприели от предишните поколения, но всъщност рано сутрин не бива да се яде никаква твърда храна. Може да започнете деня си с няколко чаши топла вода, вода с лимон и мед,  сок от целина или билков чай. Важното е обядът да е на празен стомах.
 2. Принципът на ПРОСТОТАТА. Стремете се да не смесвате много видове храна на едно ядене. Това ще подпомогне процеса на храносмилане и на ензимите ще им е много по-лесно да разградят храната до полезни за вас вещества.
 3. НИКОГА НЕ ПИЙТЕ ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ! Това важи и за пиенето на течности непосредствено преди храна или след нея. Не смесвайте твърди и течни храни.

  Обилна закуска

  „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ – Хипократ

  Източник: „Самолечение, метод на Ернолд Арет за безслузеста диета“

   

  Плодове и зеленчуци

Вашият коментар

Защо да пием СОК ОТ ЦЕЛИНА?