Храни, които да избягваме при хронични заболявания (част III)

Линкове към Първа и Втора част на статията

Мононатриев глутамат (MSG)

Мононатриевият глутамат (MSG) е хранителна добавка, която се използва в десетки хиляди продукти и ресторантски ястия. MSG е сол, която се среща естествено в глутаминовата киселина (неесенциална аминокиселина). Но няма нищо естествено в изключителните щети, които може да ви причини. MSG обикновено се натрупва в мозъка, навлизайки дълбоко в мозъчната тъкан. След това може да причини възпаление и подуване, да убие хиляди мозъчни клетки, да наруши електрическите импулси, да отслаби невротрансмитерите, буквално да изгори невроните, да ви накара да се чувствате объркани и тревожни и дори да доведе до микроинсулти. Освен това отслабва и уврежда централната нервна система. MSG е особено вреден, ако имате заболяване, което засяга мозъка или централната нервна система. Няма обстоятелства, при които MSG да е добър за вас, това това е добавка, която винаги трябва да избягвате. Тъй като MSG се съдържа в безброй продукти, важно е внимателно да четете етикетите на храните. Също така е важно да знаете какво да търсите. MSG често е „скрит“ от надписите на етикетите поради заслужено лошата си репутация. Следните термини обикновено означават, че MSG е съставка, която е скрита: глутамат, хидролизиран, автолизиран, протеаза, карагенан, малтодекстрин, натриев казеинат, балсамов оцет, ечемичен малц, малцов екстракт, екстракт от дрожди, бирена мая, хранителна мая, царевично нишесте, пшенично нишесте, модифицирано хранително нишесте , желатин, текстуриран протеин, суроватъчен протеин, соев протеин, соев сос, бульон, и натурални аромати и подправки.

Натурални (естествени) аромати

Всяка съставка с име като натурален аромат е скрит MSG. Натурален вкус на череша, натурален аромат на портокал, натурален вкус на лимон, натурален плодов вкус… те не са плодови екстракти и не са ваши приятели. Същото важи и за аромат на пушек, аромат на пуйка, вкус на говеждо месо, естествен аромат на мента, естествен аромат на клен, естествен шоколадов вкус, естествен аромат на ванилия и всички техни „естествени“ и „вкусни“ братовчеди (чистият екстракт от ванилия е безопасен за употреба). Всеки тип натурален аромат потенциално съдържа множество биологични опасности и химически съединения. Естествените аромати се изплъзнаха от радара и са разрешени в хиляди продукти в магазините за здравословни храни, които се рекламират като добри, безопасни и здравословни за вас и вашите деца. Майки, внимавайте! Естествените аромати са един от най-новите и най-умели трикове за скриване на MSG. Винаги четете етикетите, за да можете вие ​​и вашето семейство да избегнете тази скрита съставка.

Изкуствени аромати

Изкуствените аромати могат да представляват всеки от хилядите химикали, които са родени в лаборатория. Не поемайте рискове, като ги консумирате. Доколкото е възможно, най-доброто, което можете да направите, е да стоите далеч от химическите добавки.

Изкуствени подсладители

Повечето изкуствени подсладители действат като невротоксини, защото съдържат аспартам. Това може да наруши работата на невроните и централната нервна система. Дългосрочното използване на изкуствени подсладители може да причини неврологични сривове и инсулти в мозъка ви. Ако жадувате за сладко, яжте колкото искате плодове. Плодовете се борят с болестите и имат мощни лечебни свойства.

Лимонена киселина

В сравнение с другите добавки в тази глава, лимонената киселина не е толкова лоша. Но въпреки това тя е много дразнеща за лигавицата на стомаха и чревния тракт, така че може да създаде силно възпаление и дискомфорт, ако сте чувствителни. Лимонената киселина (добавката) не е същото нещо като естествено срещащата се киселина в цитрусите. Опитайте се да не бъркате двете. Самият цитрус е лечебна храна. Изолираната съставка лимонена киселина обаче често се получава от царевица. Внимавайте за лимонена киселина върху етикетите на съставките (особено ако изпитвате някаква стомашна болка) и помислете дали да не пропуснете храните, които я включват в състава си.


Повече информация относно храните, които трябва да избягвате и други, които създават проблеми за вашето здраве, плюс лечебните храни, върху които да се съсредоточите можете да намерите в книгите на Антъни Уилям!

По материали от medicalmedium.com

2 мнения за “Храни, които да избягваме при хронични заболявания (част III)”

Вашият коментар

Кориандър за детокс на тежките метали

Лимони за прочистване и детоксикация