Китайската медицина – древната психосоматика (продължение)

Здравето е всекидневна грижа

Според китайския холистичен модел, физическото здраве не само се определя от емоционалното функциониране на даден човек, но и зависи от неговите социално-екологични влияния. Вътрешните фактори, споменати в предишната статия, включват седем емоции: радост, гняв, тъга, тревога, скръб, страх и страх. Всяка от емоциите може да повлияе на потока на Ки и Ин-Ян баланса в органите. Сърцето и черният дроб изглеждат най-уязвими от емоционалните смущения, защото техните нормални функции са по-зависими от емоционалната хармония.

Диета?!

Тук не говорим за мъчително гладуване и ограничения, а за здравословни хранителни навици. Диетата е важна, защото засяга функциите на стомаха и далака, които са отговорни за превръщането на храната в Ки и кръв. Нередовността в количеството и качеството на храната нарушава телесната хармония. Твърде много сурова храна може да натовари Ян аспекта на далака и да генерира вътрешна студена влага, което може да доведе до болка в корема, диария или слабост. Мазната, храната, алкохолът или сладкото могат да предизвикат влага и топлина. Някои храни могат да произвеждат „топлина“, докато други (например много плодове) може да генерира „студено“ в тялото и някои храни (напр. джинджифил) може да улеснят Ян, докато други (например листни зелени зеленчуци) могат да помогнат на Ин. (Българинът като цяло има недостиг на Ин и излишък на Ян по стомашния и жлъчния меридиан, което се дължи на манталитета ни – (гняв, завист).

Движението е живот!

Физическата активност е изключително полезна за потока на Ки и за развитието на здравината на тялото. Въпреки това трябва да се следва принципа на умереността. Прекомерната активност, включително тежкият труд, се смята за вредна за здравето. Смята се, че човек трябва да е активен сутрин по време напролетта и в младостта си (време на Ян), но човек трябва да си почива вечер, през зимата и в старостта (време на Ин). Освен това, различните видове упражнения се препоръчват за хора на различни етапи от живота. Например юношите и младежите се насърчават да участват в активния спорт, докато възрастните и слабите хора могат да подобрят здравето си като се ангажират с леки и контролирани движения, като Тай Чи и Ци Гун.

Сезонни изменения и часови съответствия

Няма човек, който да е напълно неподатлив на смяната на сезоните. Например постоянната и висока температура, влажност и силен дъжд увеличава раздразнителността, умората и води до промени в апетита и съня. Типичните физически симптоми, причинени от този тип атмосферни условия, включват артрит, кожни проблеми и респираторни (белодробни) и стомашно-чревни проблеми.

Има шест външни или екзогенни фактори: вятър, студ, огън или топлина, влага, сухота и горещина. Сред тях, вятърът и огънят имат най-широко разпространен ефект, що се отнася за здравето, особено когато се комбинират с други условия като студ и сухота.

Меридианната система

Меридианите са вход, от където болестите навлизат в тялото, но и изход, от където те си отиват. Според традиционната китайска медицина болестите се появяват, когато настъпят нарушения в нормалния поток на жизнената енергия Ци. Затова и меридианите са мястото, където може точно да се определи какви патологични изменения са настъпили в организма. Нарушенията в циркулацията на енергийния поток по меридианите се отразява на състоянието на свързаните с тях органи. Системата от меридиани, свързвайки плътните и кухи органи, не само регулира работата им, но в същото време е и път за разпространението на болестотворните фактори, които са успели да преодолеят защитната Ци. Затова нарушенията в едни органи могат да доведат до заболявания на други. Така по състоянието на органите може да се определи какво се случва в меридианите и обратно. В човешкото тяло съществуват 12 основни меридиана. По тях са разположени биологически активни точки, които са като регулатор на енергийния поток в човешкото тяло. Въздействието върху тях посредством убождане или натиск помага за възстановяването на нормалната циркулация на енергията и лечението на болестите.

Съществуват множество начини за регулиране на енергийния баланс – акупунктура, акупресура, енергиен масаж, су джок терапия и др. За някои от тях ще говоря по-подробно в следваща статия.

Депресия или дисбаланс?

В китайската култура депресията, подобно на други психологически явления, е интерпретирана като съпътстваща физическа дисфункция, причинена от нарушение на Ки. В съответствие с китайския холистичен подход, депресията може да бъде причинена от прекомерна тъга и тревога, която рефлектира върху дробовете и прекалено много размишления, които влияят върху стомаха и далака. Типичните симптоми, произведени от тези органични дисфункции включват загуба на апетит, умора и липса на енергия (дисбаланс на Ки). Съответно, лечението на депресията се фокусира върху възстановяването на Ин-Ян баланса чрез прилагане на китайски медицински практики и пренастройване на начина на живот и нагласите на индивида към живота и света.

Даоизъм и Конфуцианство

Докато Даоизма се отнася главно до това как живеем във връзка с естествената ни среда, Конфуцианството е загрижено за това как човек живее в социалния контекст. По-конкретно, за разлика от западните вярвания, че контролираме собственото си здраве и сме отговорни за нашите заболявания (т.е. обвиняването на жертвите), Даоизмът подчертава значението на пасивните поведения като „бездействие“ и вътрешен мир за физически и психична хармония и благополучие. Смята се, че да се преследват много материални притежания, красиви цветове и дори звуци може да доведе до желания и объркване, което от своя страна може да предизвика поведенчески и психологически смущения. Човек трябва да остане непривързан към неща като славата и богатството. В допълнение, в съответствие с Даоизма, мекотата, нежността и слабостта са жизненоважни, докато твърдостта, здравината и твърдостта са нежелателни и подкрепят смъртта. По този начин е полезно за здравето да останем гъвкави и да не предприемаме „никакво действие“ в ежедневието.

Бхавачакра (Колелото на Самсара)

Според Конфуцианството, доброто здраве се постига чрез активна социална среда и участие. Всъщност постигането на индивидуално здраве е цел, която е вторична за поддържане на социалната хармония, поддържане на морални стандарти и спазване на социалните правила. Най-високите морални принципи са ren (перфектна добродетел, доброжелателност, човечност), yi (праведност), li (уместност, правилно поведение), zhi (мъдрост и знание) и xin (надеждност). Според Конфуцианството, човек винаги трябва да следва петте морални принципа, дори ако това означава да жертва живота си, когато собствените лични интереси са в конфликт с тези принципи. Твърди се, че китайската медицина е “изкуството на ren”. По този начин спазването на моралните и социалните стандарти е от съществено значение за постигането на здраве и смислен живот.


Литература:

Handbook of Cultural Health Psychology

Първи стъпки в Китайската медицина – Д-р Чън Цихун

1 мнение за “Китайската медицина – древната психосоматика (продължение)”

Вашият коментар