Защо да пием 500 мл сок от целина дневно? (част I)

Идеалното количество сок от целина за повечето възрастни е минимум 500 мл на ден. (Разбира се, не е задължително да започнете с 500 мл още първия път, когато опитате.) Чувствайте се свободни да си проправите път нагоре като започнете със 100 или с 200 мл, ако сте чувствителни и оттам увеличавайте количеството с малко всеки ден, докато свикнете. След като сте готови, добра идея е да си създадете навик да приемате 500 мл като минимум. Защо? Защото повечето хора трябва да преодолеят повече от няколко здравословни препятствия.

Сокът от целина трябва да измине доста дълго разстояние по време на своето пътуване. Първата му пречка често е в устата – с бактерии или остатъчна паста за зъби и вода за уста. (Уверете се, че изплаквате добре устата си с прясна вода, след като си миете зъбите и преди да пиете сок от целина, за да се отървете от остатъците от паста за зъби и вода за уста. Още по-добре изчакайте с миенето на зъбите след като изпиете сутрешния си сок от целина.)

След това следва хранопроводът, където сокът от целина се сблъсква с допълнителни бактерии плюс отлагания от амоняк и непродуктивни, вредни киселини. После достига препятствие в долната част на стомашната торбичка, точно преди дванадесетопръстника (входа на тънките черва). Точно преди дванадесетопръстника има малка издатина и в зависимост от възрастта, тя сама по себе си може да бъде изпълнена с натрупвани с десетилетия (понякога от 30 до 40 години) отломки, които са се слепили и втвърдили като шлака. Тези остатъци могат да бъдат съставени от протеини, мазнини, консерванти, втвърден амоняк, киселини и други, като всички те корозират и се преобразуват в утайка. Натриевите клъстерни соли на сока от целина започват да разяждат тази стара купчина токсична утайка, като бавно я разтварят с течение на времето.

Така че първо сокът от целина трябва да премине през тези препятствия. След това, докато сокът от целина се движи през дванадесетопръстника, той обикновено се среща с поток от Хеликобактер пилори, стрептококи и други разновидности на бактерии (тъй като повечето хора живеят с недиагностицирани случаи на тези бактерии). Сокът от целина трябва да се бори, за да остане активен в тази битка, която е двойно по-трудна, тъй като вече е бил отслабен от справянето с остатъците от миене на зъби и бактерии в устата, амоняк, киселина и бактерии в хранопровода и потокът от отломки, когато напуска стомаха.

Докато продължава през дванадесетопръстника, сокът от целина е бомбардиран с киселини, тъй като рН-то на повечето хора е „изключено“ в наши дни. Ние не сме автоматично алкални. Разбира се, ако някой е здрав, неговото pH ще бъде доста балансирано и сокът от целина няма да върши много работа в това отношение. Повечето хора обаче са пълни с бактерии, които са голям производител на киселина. Непродуктивните диети и ненормалните нива на стрес също са производители на киселини. Веднага след като отпием първата си глътка, сокът от целина започва да променя вътрешното pH на тялото, започвайки от устата и продължавайки надолу по храносмилателния тракт. Това е почти като експлозия, докато сокът от целина се опитва да обърне вълната на високата киселинност и това е още един източник, който го обезврежда в пътуванията му през нашата система.

Звучи ви като прекалено трудно за сока от целина да успее да запази силата си? Има още. Само няколко сантиметра по-нататък, в тънките черва, сокът от целина се натъква на петна от слуз. Има ги както при млади, така и при възрастни – слой от стрептококи и Ешерихия коли и други непродуктивни бактерии, обикновено заедно с две до три непродуктивни гъбички – всички те просто чакат протеин от яйцата или допълнителен колаген, който консумираме, или лактоза от мляко, сирене, масло или други млечни продукти, така че да се нахранят с тях. Когато, вместо това, сокът от целина “удари” тези патогени, това е още една област на битка.

Освен това има и гранясали мазнини, които са се втвърдили и залепили по лигавицата на чревната стена от години от храни с високо съдържание на мазнини (независимо дали са от здравословни или от нездравословни източници на мазнини), както и гниещ протеин, който се е образувал в малки топчета от отломки и е създал джобове в чревния тракт, които предпазват повече бактерии и гъбички. Справянето с всичко това е още една поредица от препятствия за сока от целина по време на неговите пътувания.

Това дори не е всичко – то описва само основните препятствия, които сокът от целина среща. След това добавете излишъка от адреналин – да речем, ако сте яли на крак или под стрес, с напрежение в червата или ако сте приели твърде много мазнини с храната си предишната вечер, без да осъзнавате, това подтиква надбъбречните жлези да отделят голямо количество адреналин. Когато този излишен адреналин навлезе в чревния тракт, това е буквално изгарящо. Той насища клетките в цялото тяло, така че ако сте били подложени на силен стрес, или сте имали тежка вечеря, когато се събудите на следващия ден, адреналинът все още седи в чревния тракт. Сокът от целина действа върху неутрализирането на този адреналин: още една битка, която трябва да спечели. Когато сокът от целина се опитва да се справи с излишния адреналин, това е трудна задача  (като се има предвид всичко останало, през което е преминал, докато е пътувал през червата).

Вечерята с високо съдържание на мазнини не само предизвиква производството на излишен адреналин. Мазнините, останали от вечерята, се задържат в червата, от стомаха през тънките черва до дебелото черво, като мазно “петно”, а сокът от целина е изправен срещу тях. Високите нива на тези мазнини поглъщат лечебните съединения на сока от целина, използвайки натриевите клъстерни солиот сока от целина, тъй като те трябва да работят, разпръсквайки тези мазнини и почиствайки ги от храносмилателния тракт. Това означава, че ако имате много тежка вечеря, може би с нещо пържено за основно ястие, последвано от десерт, сокът от целина ще трябва да работи допълнително на следващата сутрин и това ще намали част от лечебната му сила, докато продължава със следващото препятствие, разбира се.

Следва продължение



Научете за многото начини, по които сокът от целина ви помага и отговорите на често задавани въпроси в книгите на Антъни Уилям!

По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Скритите токсини (част II) – тежки метали

Топ 10 лечебни храни при настинка и грип