Броколи: универсалните мултивитамини

Кръстоцветните зеленчуци, включително броколите, но също така и зелето, карфиолът, брюкселско зеле, къдравото зеле, руколата и синапът, са особено полезни за здравето на белите дробове; поради своята богата на сяра природа, всеки един зеленчук от това семейство възстановява и стимулира растежа на белодробната тъкан. Сярата е един от малкото минерали, които се разклоняват в други форми на себе си – химичен процес, който науката е открила на повърхностно ниво и все още не се докосва до пълното му значение.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат два вида сяра – едната в макроминерална форма, а другата като придружаващ микроминерал. Заедно те проникват в белодробната тъкан, за да помогнат за стимулиране на растежа, регенерацията и заздравяването ѝ.

Броколите са богати на хранителни вещества зеленчуци, които имат множество доказани ползи за здравето. Те имат много високо съдържание на витамини, минерали и фитонутриенти като витамини А, С, К и В-комплекс, калций, магнезий, селен, цинк и желязо и бета каротин. Броколите са пълни с противоракови съединения като сулфорафан и индол-3-карбинол, за които е известно, че помагат за предотвратяване на рак на стомаха, дебелото черво, черния дроб, гърдата, кожата и простатата.

Освен това броколите притежават способността да се борят срещу бактерията H.Pylori, която може да причини голям дискомфорт в храносмилателния тракт. Броколите са отлични за укрепване и изостряне на когнитивните способности като памет, фокус и умения за концентрация. Също така са чудесни за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и деменция.

Броколите са много полезни за нервната система и е известно, че облекчават мигрена, хипертония, тревожност и нервни тикове. Те съдържат естествени антихистаминови свойства и са фантастични за предпазване от сезонни алергии, сълзене на очите, синузит, инфекции на синусите, настинки, грип и бронхит. Броколите са добре известни със способността си да предпазват от сърдечно-съдови заболявания и да намаляват риска от атеросклероза, инсулти и инфаркти. Те също така могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане и поддържане на добро сърдечно-съдово здраве.

Броколите също са чудесни за изграждане на силни мускули и кости, както и за предотвратяване на наранявания или бъдеща остеопороза. Те имат високо съдържание на фибри, което ги прави полезни за регулиране на кръвната захар, предотвратяване на запек и ограничаване на преяждането. Известно е, че броколите са отлични за зрението и здравето на очите и могат значително да намалят риска от макулна дегенерация и катаракта (перде на окото).

Броколите са с високо съдържание на протеини и съдържат повече протеин за чаша, отколкото ориза, като същевременно имат само половината от калориите. Броколите са най-питателни, когато се консумират сурови или приготвени на пара и могат лесно да се направят на вкусна кремообразна супа без мазнини, като добавите броколи на пара, моркови и лук в блендер с щипка сол и пипер. Пасирайте до гладкост за богато на хранителни вещества и засищащо ястие. По желание могат да се добавят и задушени картофи за по-кремообразна версия. Броколи можете лесно да намерите в местния супермаркет, магазин за здравословни храни и/или фермерски пазари.

Как да ги използваме:

Насладете се на броколите сурови или приготвени на пара, в салати, в супи и т.н. Броколите могат да се консумират и печени, въпреки че ще получите повече ползи от тях, когато са сурови или приготвени на пара.


По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Шокова терапия с чай от мащерка (по Антъни Уилям)

Здравословни навици за мозъка