Алкохолът: призракът на захарта

Когато някой каже нещо лошо за прекомерното пиене, това често е свързано с увреждане на черния дроб. Свързва се или с някаква форма на злоупотреба, или безотговорност и някой просто получава етикета „ти си алкохолик“, или „трябва да направиш нещо по въпроса, вземи живота си в ръце!“

Това, което хората не чуват, е, че когато консумираме алкохол, той започва да убива мозъка ни, буквално оставяйки го гладен до смърт.

Нашият мозък се нуждае от глюкоза, захар, за да функционира, а мозъците на повечето хора вече имат граничен дефицит на глюкоза поради лоши диети, непродуктивни модерни диети и начин на живот и излагане на токсини, заедно със силен стрес, който изцежда от мозъка ценни глюкозни резерви.

Когато пием, алкохолът навлиза в кръвта ни и нещо подло се случва с мозъка ни: той се подвежда. Нашият мозък възприема алкохола като захар, като глюкоза, но все пак алкохолът не е захар или глюкоза – той е призракът на захарта, той е това, което захарта е била някога. Остава само есенцията на захарта, фантомната захар, но въпреки това, мозъкът ни абсорбира алкохола, сякаш е чиста захар, чиста глюкоза. Тогава се появяват симптоми, които не са от ефектите на алкохола, а вместо това, от ефектите на мозъка, който започва да гладува, докато се храни с алкохола, сякаш е истинска захар и истинска глюкоза, докато всъщност не е.

Докато мозъкът поема алкохол, той губи сила и започва да отслабва бързо, причинявайки неясен говор. Тъй като някой се опиянява от пиене и се напива и отпуска (което не е резултат от токсичността на алкохола, а резултат от това колко бързо мозъкът се изтощава, когато гладува за захар), алкохолът отменя способността на мозъка да изберете разумно други източници на захар, особено ако тези източници на захар вече са били използвани. Ако кръвообращението е лишено от леснодостъпна глюкоза, нашият мозък става още по-податлив на алкохола в кръвта, който сме изпили.

Проблемът е, че алкохолът вече не е истинска захар, а призракът на захарта. Той не е това, от което мозъкът ни се нуждае, за да оцелее – точно обратното: започва да убива мозъка ни. Без захар мозъкът ни умира. Колкото повече алкохол пием, толкова повече се появяват симптоми на мозъчен глад. Твърде много алкохол може в крайна сметка да доведе до комбинация от мозъчен глад до смърт и алкохолно отравяне. Но това са две много различни събития и комбинацията може да влоши още повече състоянието на пиещия.


По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Лунна Медитация по Антъни Уилям | Детайлите са от значение, епизод 2

Маринованият мозък