Зърнени, бобови и стрептококи

Днес ще поговорим за зърнените храни, боба, лещата, нахута и т.н. и стрептококите. Това е област, която обърква много хора, които се опитват да се излекуват от различни здравословни симптоми. Хранят ли зърнените култури стрептококите? Ами бобът? Мога ли да ям леща и нахут, когато имам симптоми, свързани със стрептококите? 

Зърнени храни и стрептококи

Базираните на глутен зърна, като пшеница, лимец, ръж и т.н., и дори безглутеновите зърнени като царевицата, хранят патогените, включително стрептококите. Чистите зърна, като просото, киноата и овесените ядки без глутен, не хранят патогените. Въпреки това, ако имате хронично белодробно заболяване, повтарящи се инфекции на пикочните пътища, ендометриоза или астма, най-добре е да премахнете напълно зърнените храни, докато се лекувате. Ако се лекувате от тежки здравословни проблеми, като ревматоиден артрит, склеродермия, саркоидоза, спондилит, екзема и псориазис, хронична умора и т.н., също е добра идея да избягвате дори чистите зърнени храни. Имайте предвид, че зърнените храни могат да създадат повече слуз, която може да обърка имунната система на НЯКОИ хора. Ако решите да включите зърнени храни в диетата си, добре е да сте наясно с потенциалните проблеми, които те могат да създадат. Яденето на много ориз, например, може потенциално да създаде среда за патогените (което означава да ги задейства, но не и да ги храни директно). Зърнените храни могат да образуват слуз и да са трудни за смилане. Те могат да причинят объркване в имунната система и да изместят по-здравословния избор на храна, променящ живота. Така че използвайте своята преценка и интуиция относно включването на зърнени храни в диетата си, когато се сблъсквате с проблеми като тези, които току-що споменах.

Ами ако все още искам да ям зърнени храни?

Ако смятате, че сте достатъчно здрави, за да ядете зърнени храни или имате други причини да ги поддържате в диетата си, има лечебни храни, които можете да включите, за да подобрите лечебната сила на вашите ястия, които включват зърнени храни. (Не забравяйте, че ако сте заседнали в борбата с някакво хронично заболяване, пълното премахване на зърнените храни е опция, която трябва да обмислите.) 

Ако решите да ядете зърнени храни, ето препоръките на Антъни Уилям: 

  • Изберете чисти зърнени храни като просо, киноа и овесени ядки без глутен. 
  • Яжте целина със зърнените. Минералните соли в целината карат зърното да освободи своя потенциален фитохимикал – тя хелатира зърното. 
  • Яжте краставици със зърнените, за да балансирате киселинността на зърната.
  •  Добавете спанак към вашето зърнено ястие, за да помогнете на тялото да разгради и използва аминокиселините. 
  • Яжте марули, кресон, рукола, кълнове и микрозелени растения заедно със зърнените, за да неутрализирате киселинността. 
  • Ако сте загрижени за арсена (в ориза например), яжте магданоз и кориандър, за да помогнете за хелатирането му. 
  • Доматите са невероятни в комбинация със зърнени. 
  • Лукът работи синергично със зърнените култури. Лукът и дивият лук работят чудесно с просо, теф и амарант. 
  • Джинджифилът е тоник за стомаха, който спомага за по-доброто използване на зърното. 
  • Куркумата подобрява добрите аминокиселини в зърнените храни. 
  • Розмаринът стимулира и засилва храносмилането. 
  • Авокадото е добър заместител на мазнините за зърнените храни. 
  • Фитохимикалите на чесъна се свързват със зърното и заедно стават убийци на патогените.

Сега нека поговорим за боба, лещата и нахута. Тук става малко по-сложно. Тези храни не подхранват стрептококите директно. Но те също не са храни, поддържащи здравето. Всъщност, яденето им в значителни количества може да осигури среда за размножаване в тялото ви, където стрептококите и другите патогени могат да растат. Те не са напълно разрушителни за здравето. Те са по средата. Ако ядете много от тях и сте болни, те няма да ви помогнат и могат да направят средата в тялото ви такава, че да ви е по-трудно да се излекувате. Те създават по-малко идеална среда, но не е задължително да хранят патогените.

Боб, леща, нахут и мазнина

Тази дискусия за боба, лещата и нахута би била непълна, без да обхванем как се измерват мазнините в храните. Антъни Уилям споменава, че бобът е с високо съдържание на мазнини. Оттогава въпросът за боба и мазнините се задава много. 

И така, нека поговорим за мазнините. Всяка храна съдържа определен вид мазнини. Всички плодове и зеленчуци съдържат захариди, аминокиселини и мастни киселини. Фасулът съдържа повече мазнини, отколкото предполагаме. Мислим за него като за храна без мазнини и въпреки че не е явна/радикална мазнина, той не е без мазнини. Помислете как се чувствате, когато ядете боб, той е много засищащ. Така че е логично боба да съдържа повече мазнини. Лещата и нахутът също съдържат мазнини, но не толкова, колкото боба. Сега, за да бъде ясно, ние не говорим за явни/радикални мазнини. Явните мазнини са начинът, по който наричаме храни, за които е известно, че съдържат много мазнини. Според книгата на Антъни “Помощ за черния дроб” радикалните мазнини съществуват, когато по-голямата част от калориите на храната са получени от мазнини. Фасулът, лещата и нахутът често се приемат за безмазнинни храни и се считат за свободни от явни/радикални мазнини. Въпреки че те могат да бъдат по-добър избор от някои явни/радикални мазнини, това не означава, че консумацията им е непременно полезна за черния дроб. И сега знаем от Антъни, че те съдържат по-големи количества мазнини, отколкото е общоизвестно. Разбирането на този факт за боба може да ни помогне да приспособим диетата си още повече. Ако преди сте смятали, че ядете без мазнини, но сте включвали боб в менюто си, сега имате допълнителна информация, която можете да използвате, когато правите избор относно това какво ядете. 

Вареният боб няма радикални мазнини. Той обаче съдържа по-високо ниво на присъща за него мазнина, което трябва да вземем предвид, когато се освобождаваме от мазнините. Антъни Уилям ясно заявява, че трябва да избягваме бобови/зърнени храни, когато се борим с условия, които са трудни за нас. 

Забележка: Зеленият фасул, сладкият грах и зеленият грах са различни от боба и лещата и обикновено съдържат много по-малко мазнини. 

Ами ако все още искам да ям боб?

Ако бобът, лещата или нахутът са част от обичайната ви диета, моля, не започвайте да се стресирате. Има място за тези храни в диетите на някои хора. Всъщност в “Помощ за черния дроб”  има рецепти, които съдържат тези храни. Те не са най-лошите варианти. Известно количество може да се консумира в зависимост от вашите симптоми и ситуация. 

Ако искате да ядете боб, леща или нахут, ето някои съвети: 

  • Изберете ПОКЪЛНАЛИ бобови растения! Това е най-добрият избор за консумация на тези храни. Когато ги покълнете, вие променяте конституцията им отвътре. Високото съдържание на мазнини в семената и въглехидратите се използва за растежа на растението. Вареният сух боб е различен от покълналия боб (който може да се консумира суров или варен). Зеленият кълн, който израства от зърното, не запазва нито едно от качествата на оригиналното семе, но сега има качествата на кълновете (листните зеленчуци). 
  • Яжте тези храни, за да подобрите вашето здраве. Например, ако сте в добро здраве, може да сте в състояние да ги понасяте повече от веднъж седмично. Ако сте в лошо здраве или установите, че се чувствате зле, когато ядете тези храни, избягвайте ги. 
  • Водете дневник на храната, когато ядете тези храни, за да видите как може да ви повлияят. Комбинирайте тези храни със зеленчуци. Яжте например варена леща със салата. Не яжте тези храни с явна/радикална мазнина. 
  • В “Помощ за черния дроб” Антъни специално препоръчва да се избягва комбинацията от радикални мазнини с боб (както и картофи, зърнени храни без глутен и др.). Ако имате проблеми с черния дроб, внимавайте с внасянето на тези храни. Изберете леща или нахут, тъй като те са с по-малко мазнини от боба. И ги сведете до минимум. НЕ се стресирайте от това. Ако смятате, че разчитате на тези храни твърде много в диетата си, започнете да правите някои малки стъпки, за да намалите количеството, което консумирате.

Какво да ям?

Разбирам, че зърнените храни и бобът могат да бъдат основна диета за мнозина. Но ако сте заседнали в хроничното си заболяване или сте достигнали плато в лечебното си пътуване, полезно е да премахнете тези нелечебни полезни храни, за да освободите място за повече от “свещените четири”. Ако тази информация ви харесва и искате да предприемете някои стъпки, за да намалите приема на зърнени храни, боб, леща и нахут и да добавите повече лечебни храни, предлагам да се съсредоточите колкото можете повече върху свещените четири – плодове, зеленчуци, билки и диви храни. Ето някои предложения: Картофите, сладките картофи и тиквата са много засищащи и са чудесни заместители на боба, лещата и нахута в рецептите. Опитайте да ги добавите към вашите салати, супи, гювечи, къри и т.н. вместо боб. Зеленият грах е с ниско съдържание на мазнини. Те също така са универсална добавка към салати, супи и др. Кръстоцветните зеленчуци могат да придадат прекрасен вкус на ястието. Търсите малко разнообразие в текстурата на вашата храна – опитайте да добавите ориз от карфиол към вашата рецепта. Задушените или печени (без мазнина) зеленчуци могат да придадат на храната ви разнообразие от вкусове и текстури, както и да ви заситят. Опитайте да комбинирате картофи или тиква с кръстоцветни зеленчуци, гъби и други любими зеленчуци за засищащо ястие. Както винаги, препоръчвам да включите много плодове и много зеленчуци в диетата си.


Статията е превод от сайта на Мунийза Ахмед

Оригиналната статия можете да видите тук: https://muneezaahmed.com/grains-and-beans-and-strep-oh-my-part-1/

По информация от Антъни Уилям, Лечителя Медиум: medicalmedium.com

Вашият коментар

Физически причини за психичните заболявания | Детайлите са от значение, епизод 3

Здравето на бъбреците