Пета чакра – Вишудхи – силата на Истината

Вишудхи и пети слой на енергийното поле

Пета чакра – Вишудхи, е свързана с пети слой на енергийното поле (кармичното тяло). Петото ниво е свързано с висшата воля, която е по-близко до Божествената воля. Петата чакра е свързана със силата на словото, с живото пресъздаване на образи чрез думи, със слушането и поемането на отговорност за нашите действия.

Думата шудхи означава пречистване, а представката ви усилва качеството.

Изобразяване

Чакрата се символизира от лотос с шесайсет венчелистчета. В центъра на лотоса има бял кръг, янтрата на акаша татва, елемента етер. Животното, свързано с Вишудхи чакра, е бял слон.

Разположение: В задната страна на врата, зад ямката на гърлото.

Цвят: Небесно син.

Биджа мантра (семенна мантра): Хам.

Сетиво: Слух.

Вишудхи – центърът на пречистването

В Древния Изток тази чакра е била наричана “колелото на енергията, чиста, звънка и гръмка”. Етер, Ефир, Акаша – това са само част от имената на елемента, който управлява Вишудхи. Символично тази чакра се изобразява във формата на полумесец в пълна Луна. Фазите на Луната символизират чистотата, свръхчувствителната енергия, ясновидството, мълчаливото общуване с Душата.

Функции на Вишудхи

Във Вишудхи чакра се развиват правилно разбиране и разграничаване. Приема се двойнствеността на битието, което позволява на човек да следва естествения ход на живота и да оставя нещата да се случват от само себе си. Умението да се съсредоточаваме върху гърлената чакра ни дава яснота на изказванията и умение да се съобразяваме с другите хора. Вишудхи е центърът на Истината – да говорим истината, без да нараняваме другите. Всичко, което премълчаваме или символично “преглъщаме”, води до блокажи в гърлената чакра. Когато чакрата е отворена, ние сме способни да почувстваме връзката с Цялото, с другите, с Вселената.

Вишудхи и физическото тяло

Вишудхи чакра управлява ушите и гласните струни, областта на ларинкса, щитовидната и паращитовидните жлези. Това е центърът, който се свързва с общуването. Центърът в гърлото е мястото, където се вкусва божественият нектар, наречен амрита, мистичният елексир на безсмъртието. Нектарът е вид сладък секрет, който се произвежда в бинду чакра и се стича надолу към вишудхи, където се пречиства и обработва за по-нататъшно ползване в тялото.

Положителни утвърждения за гърлената чакра:

Зад всеки нов завой в живота ми ме очаква само Добро!

Във всяка жизнена ситуация аз виждам шанс за себе си.

Аз действам с Радост!

Аз се отказвам да осъждам себе си и останалите.

Аз винаги разчитам на собствените си сили и с радост поемам отговорността за своя живот.

Йога асани за балансиране на Вишудхи чакра

Хаста утханасана (поза с вдигнати ръце)*

Вдигнете и протегнете ръце над главата с длани нагоре. Поддържайте ръцете разделени на ширината на раменете. Извийте гърба назад във формата на дъга и изпънете цялото тяло. Протегнете главата, колкото е удобно назад и осъзнайте извивката в горната част на гърба.

Вдишайте, докато повдигате ръцете нагоре.

*Тази асана е част от комплекса Суря Намаскара (Поздрав към Слънцето).

Парватасана (поза планина)*

Опрете дланите на пода. Изнесете дясното ходило назад до лявото. Едновременно с това повдигнете седалището и сведете глава между ръцете, така че тялото да образува триъгълник спрямо пода. В крайното положение краката и ръцете трябва да са прави. Целта е да притиснете петите към пода, но без да се напрягате. Погледът сочи към коленете. Издишайте при преместването на десния крак назад.

*Тази асана е част от комплекса Суря Намаскара (Поздрав към Слънцето).

Ущрасана (поза камила)

Седнете във ваджрасана. Изправете се до коленен стоеж с ръце покрай тялото. Наклонете се назад като бавно протягате дясната ръка към дясната пета и лявата ръка – към лявата пета. Изнесете ханша напред, задържайки бедрата във вертикално положение, и наклонете главата и гръбнака назад, колкото е удобно. Отпуснете се, без да се напрягате. Ръцете трябва да подпират раменете, за да се запази извивката на гръбнака. Върнете се в изходно положение, като бавно освободите една по една ръцете от петите.

Балансът и хармонизирането на Пета чакра ни дарява с умението да общуваме без притеснение, да казваме и да чуваме Истината и да живеем в разбирателство със себе си и с другите!


По материали от книгата “Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха” от Свами Сатянанда Сарасвати и “Чакрите – източници на вътрешна сила” на Лой Со


Вашият коментар