Честотите – начин на употреба

„Нищо не е в покой; всичко се движи; всичко вибрира.“ – Кибалион

Тя вибрира!

Според последните научни теории (Квантова физика, Струнна теория, Холографска теория), нашата Вселена е вибрационна по своята природа. Всеки квант енергия трепти с определена честота. Звукът се получава в резултат от трептенето на частиците и предметите около нас. Дори трептенето на атомите предизвиква звук, но той е твърде нисък за човешкия слух.

Ние общуваме чрез звуци, които по своята природа представляват определени честоти. Музиката е навсякъде около нас. Тя присъства в бита на човека, откакто свят светува. Независимо дали това са прости ритми и хармонии, сложни композиции, или недоловими от човешкото ухо звуци, ние ги възприемаме като вид честота и това ни влияе – независимо дали го осъзнаваме, или не.

Мозъкът “пее”

Различните видове мозъчни честоти отговарят за различните състояния на съзнанието. Това може да бъде лесно измерено с помощта на ЕЕГ апарат. Така например бета честотите (12-30 Hz) отговарят за състоянието на будност и бдителност; алфа честотите (8-12 Hz) се свързват с релаксираното медитативно състояние; тета вълните (4-8 Hz) се появяват при дълбока релаксация и лек полусън, както и при хипнотичните състояния; делта вълните (0,5-4 Hz) са характерни за дълбокия сън или за експертните нива на медитация; гама вълните са интересен феномен, който се свързва с моментите на инсайт и дълбоко прозрение – тези вълни са с много голяма честота 30+ Hz.

През 2009 г. е публикувано проучване, което сочи, че моментите на просветление в човешкото съзнание със сигурност са обвързани по някакъв начин с „гама“ вълните. При всички доброволци, които изпитали някакъв вид просветление, е наблюдавана отличителна искра от „гама“ активност, която се появила една трета от секундата преди доброволците да получат просветлението.

Принципът на резонанса

Както мозъкът “произвежда” честоти, така и той самият се влияе от честотите, които възприема от околната среда. Именно това негово свойство може да се използва съзнателно за изменение на неговото състояние, а оттам да се повлияе на цялостното физическо и психическо състояние на човек.

Във всяка легенда има частица истина. Тук е моментът да си припомним и легендата за Орфей. Чрез музиката си той разговаря с растенията и зверовете (вътрешни и външни), лекува хората и дори успява да умилостиви бога на подземното царство Хадес и така да си върне любимата Евридика.

А още от древни времена Платон, Аристотел и Питагор говорят за “музиката на сферите”…

Естествен антидепресант

Честотната терапия и музикотерапията са изключително достъпни инструменти за повлияване на състоянието на човек. Те могат лесно могат да се използват в домашни условия.

В днешния свят музиката ни съпътства на всяка крачка. Пускаме телевизора и от там звучи някаква мелодия, YouTube услужливо ни предлага музика “по наш вкус”, отиваме до магазина и там звучи коледна песен, която да ни предразположи към предпразнично пазаруване…

Човек не може да се изолира от света, не е и нужно. Но е хубаво да имаме хигиена на възприятията, както и да знаем как да използваме новите технологии в наша полза. В момента съществуват безброй инструменти за генериране на честоти – от специално съзндадена за целта апаратура, до звукови клипчета в интернет. В YouTube съществуват специално създадени за това канали с честоти по избор, които имат съответното предназначение.

Mozart Piano Sonata in C, K. 545 – моето лекарство

Избрах да обърна по-голямо внимание на темата за честотите, защото определено имам лични пристрастия. Свиря на пиано от малка, предимно класически произведения. При себе си забелязвам следната положителна, устойчива тенденция: винаги когато свиря, настроението ми се подобрява, независимо от външните обстоятелства. Това ме наведе на мисълта, че музиката (в частност класическата) би могла успешно да се използва в терапевтичната дейност. След това открих, че са направени многобройни изследвания в областта и музикотерапията отдавна вече е факт. Задълбах по-серизоно в темата за честотите и благодарение на обучението ми в курса по Сън и здраве, научих повече подробности за мозъчните вълни. Свързах това знание с музиколечението, от което се интересувам, и така достигнах до идеята за сегашната статия. 

Основни понятия:

  • Звукова честота – честотата на звука се определя от броя на трептенията в секунда. Измерва се с мерната единица херц (Hz), както всички други видове честоти.

  • Тоналност – музикален термин, с който се обозначава едновременно ладът и музикалният тон, върху който този лад е построен. (Мажорните гами се характеризират с приповдигнатост на настроението, докато минорните предизвикват тъга, меланхолия.)

  • Ритъм – вариация в дължината и акцента на серия от звуци.

  • Мелодия – основното измерение на музиката, характеризирано от периодична промяна на тоналността и трайността на звуковете, а също и от симетричност и риъм.

  • Хармония – хармонията е наука за строежа, взаимоотношението, ролята и организацията на акордите. Акорд е съзвучие от най-малко три тона, които са или могат да бъдат подредени през музикални интервали през два тона.

  • Резонанс – явление, което настъпва при изравняване на честотата на външната сила с честотата на собствените трептения на системата.

  • Позитивни емоции – щастие, релаксация, бодрост, спокойствие, ентусиазъм, интерес, решимост, вдъхновение, активност, съсредоточеност и др. Тези емоции водят до промяна на личностовите черти (например засилване на оптимизма).

В следващата част ще обърна по-голямо внимание на изследвания по темата за честотите, както и на такива за влиянието на класическата музика.


Следва продължение… 

Вашият коментар