Храни, които да избягваме при хронични заболявания (част II)

Първа част на статията можете да прочетете ТУК

Свинско месо

Избягвайте всички форми на свинско месо, включително шунка, бекон, преработени продукти от свинско месо, свинска мас и т.н. Трудно е да се излекува някакво хронично заболяване, докато се консумира какъвто и да е вид свински продукт, поради високото съдържание на мазнини в тези храни.

Отглеждана в развъдник риба

В развъдниците рибата често се отглежда в малки, затворени пространства. Това създава добра среда за паразити и други болести – затова животновъдите често дават на рибите антибиотици и третират водата с токсични химикали. Това прави консумацията на риба, отглеждана във ферми, рискована. Най-безопасните риби, които можете да ядете, са дивите, като сьомга, камбала и пикша.

Без значение какъв тип изберете, пазете се от живака – особено при по-големи риби като риба меч и риба тон.

Царевица

Някога царевицата е била един от основните източници на храна на земята. За съжаление технологията на генетично модифицираните организми (ГМО) я унищожава като жизнеспособна храна. Царевичните продукти и продуктите от тях създават значително възпаление. Те хранят вируси, бактерии, плесени и гъбички. Дори ако видите, че царевицата е рекламирана като не-ГМО, има голям шанс тя да предизвика някакъв вид здравословно състояние (и въпреки надписа на етикета, може да е ГМО).

Опитайте се да избягвате изцяло царевицата и всички продукти, които съдържат царевица като съставка. Те включват храни като царевичен чипс, такос, пуканки, царевични зърнени храни и всичко, което ясно включва царевичен сироп или царевично масло. Те включват и по-малко очевидни продукти, като сода, дъвка, високофруктозен царевичен сироп (HFCS), паста за зъби, храни без глутен, които използват царевица вместо пшеница и билкови тинктури, които използват алкохол като консервант (най-вероятно това е алкохол от царевично зърно; вместо това потърсете безалкохолни версии на тинктурите.) Опитайте се да четете внимателно етикетите на съставките и направете най-доброто, което можете. Стоенето далеч от царевичните продукти и продуктите, които ги съдържат, може да изисква малко усилия. За лакомство през лятото е добре да се насладите на прясна, органична царевица на кочан. В името на вашето здраве си струва усилието да премахнете царевицата от менюто си през останалото време.

Соя

Соята е претърпяла подобна съдба на генна модификация като царевицата. Соята е била здравословна храна. Сега обаче можете да предположите, че всеки соев продукт, който срещнете, има голяма вероятност да има някакво ГМО замърсяване или да съдържа добавен MSG (мононатриев глутамат). Бъдете внимателни, когато ядете соя, едамаме, мисо, соево мляко, соеви ядки, соев сос, текстуриран растителен протеин (TVP), соев протеин на прах, изкуствени месни продукти, направени от соя, и много други. Опитайте се да стоите далеч от соята за по-сигурно. Ако наистина харесвате соята и се чувствате лишени без нея, придържайте се към най-безопасните опции: обикновено органично тофу или темпе, или най-висококачественото нама шою (непастьоризиран соев сос в японски стил).

Рафинирана захар от цвекло

ГМО-цвеклото е запазено предимно за приготвяне на рафинирана захар от цвекло. Ето защо трябва да избягвате продукти, които съдържат рафинирана захар от цвекло, която подхранва рак, вируси и бактерии. Това е различно от настъргването на прясно, органично цвекло върху вашата салата или изцеждането на сока от прясно цвекло. Ако се придържате към цвеклото, което купувате в секцията за продукти на местния плод-зеленчук или на фермерския пазар, то е безопасно за консумация.

Oлио от индустриално земеделие (палмово, рапично, царевично, от шафранка, соево)

Олиото от рапица (канола) в този момент е предимно ГМО. И независимо дали е ГМО, олиото от рапица създава голямо възпаление в организма. Това е особено вредно за храносмилателната система, като потенциално може да причини белегова тъкан на лигавицата както на тънките, така и на дебелото черво и е основна причина за синдрома на раздразнените черва. Олиото от рапица подхранва вирусите, бактериите, гъбичките и плесените. Освен това олиото от рапица има ефект, подобен на акумулаторната киселина (сярна киселина), върху вътрешната страна на артериите, създавайки значително съдово увреждане.

Олиото от рапица се използва в много ресторанти и в хиляди продукти, често като евтина алтернатива на зехтина. Дори реномирани вериги и ресторанти за здравословни храни използват олио от рапица, за да поддържат цените ниски, като понякога рекламират рапицата като здравословна храна. За съжаление, ако олиото от рапица е дори малка част от иначе напълно здравословно ястие от органични и изцяло натурални съставки, вероятно трябва да избягвате това ястие, тъй като олиото от рапица е разрушително за организма.

Ако се борите с хронична болест или здравословно състояние, опитайте се да избягвате олиото от рапица и другите масла от индустриално земеделие на всяка цена.

Следва продължение


Повече информация относно храните, които трябва да избягвате и други, които създават проблеми за вашето здраве, плюс лечебните храни, върху които да се съсредоточите можете да намерите в книгите на Антъни Уилям!

По материали от medicalmedium.com

1 мнение за “Храни, които да избягваме при хронични заболявания (част II)”

Вашият коментар

Череши: поддръжка на черния дроб, червата и пикочния мехур

Питая: фонтанът на младостта за черния дроб