Фрейлингът – изкуството на добрите взаимоотношения

Позволете на себе си да бъдете себе си. Позволете на другите да бъдат други. 

Спомнете си последния път, когато водихте приятен разговор. Мога да се обзаложа, че този разовор всъщност е бил сладък монолог, в който Хамлет (вие) сте разсъждавали разпалено върху смисъла на собствения си живот в продължение на часове, а срещу вас учтивият ви събеседник търпеливо е изчаквал реда си, но така и не го е дочакал. В най-добрия случай това е бил фрейлър*, който съзнателно е управлявал ситуацията така, че вие да се почувствате значим и важен. В лошия – вашият събеседник е прекарал доста тежки за него минути.

Какво е фрейлинг?

Тук е моментът да изясня понятието “фрейлинг”. Думата няма конкретно значение, а е една от подточките на транссърфинга (за който ще говоря много подробно в бъдеще), свързана с взаимоотношенията.

За да привлечете внимание, е достатъчно само да проявите интерес към събеседника си. Общуването е вид самоактуализация на егото, а всяко его има нужда от това. Когато проявявате интерес към човека срешу вас, той получава реализация на вътрешното си намерение. Като насрещен отговор вие получавате “лайк”, а събеседникът ви се чувства значим. От тук следват множество химични реакции в тялото му, които повишават нивата на определени хормони и той автоматично става по-благоразположен към вас.

Чувам как някои от вас си мислят, че това е поредната манипулативна техника, която може да се използва само от хора с определени психологически характеристики. Всъщност това, което правите, е да не пречите на хората да правят това, което искат. В психологията това се нарича активно или емпатично слушане. Тук има едно правило: когато се интересувате от хората, правете го с искрен интерес, защото всеки човек в малка или по-голяма степен притежава “антени”, които улавят фалшивите сигнали. Настройте се на честотата на партньора си и покажете интерес към личността му. Покажете му, че се радвате да го видите, обръщайте се към него по име, задавайте му въпроси за личните му интереси, признайте важността му.

Най-добрият начин да настроите някого против себе си е да му кажете колко по-добър сте от него. Това е прекрасен антифрейлинг. Ако искате да си създадете лесно врагове, най-добрият начин е да критикувате и да казвате на хората, че не са прави. Неутралитетът винаги е по-полезен ход.

Позволете си лукса да имате недостатъци и да не притежавате необходимите качества.

За да приложите на практика принципите на фрейлинга, е необходимо да не спите наяве, а да поддържате максимална осъзнатост в играта на взаимоотношенията и да заемете ролята на играещ зрител.

Второто споразумение – не приемайте нищо лично

И накрая – в духа на Дон Мигел Руис – не приемайте нищо лично. Помнете, че хората не правят нищо заради вас. Казаното и стореното от тях е проекция на собствената им реалност, на собствения им сън. Вашата цел е да се събудите и да успеете да останете в състояние на вътрешна и външна осъзнатост. Това ще помогне не само за подобряване на взаимоотношенията ви, но и за всички останали аспекти от реалността.

“Давайте и ще ви се дава. В ръцете ви ще се излее повече, отколкото можете да държите. Ще получите толкова много, че то ще прелива в скута ви. Защото каквато мярка използвате за другите, такава ще бъде използвана и за вас.” – Лука 6:38


Повече статии за транссърфинга можете да намерите в секция Осъзнат живот.

Вашият коментар