Маринованият мозък

Не е загадка как храните, „предатели на мозъка“, навлизат в живота ни: ние ги ядем и пием. Това, което понякога ни се изплъзва, е колко от тях ядем. Например, лесно е да се яде диета с високо съдържание на мазнини, защото сме заслепени от тенденцията на диети с високо съдържание на протеини, без да ни минава през ума и дори без да осъзнаваме, че източниците на протеин почти винаги са източници на мазнини. На всичкото отгоре сега ни казват, че многото мазнини са полезни за нас, така че трупаме още повече мазнини в чиниите си.
Оцетът е една от храните, „предатели на мозъка“, която може да се промъкне в чиниите ни, ако не сме внимателни. Защо трябва да внимаваме с оцета? От една страна заради нарушаването на хоместазата на тялото.

Хората вече са хронично кисели, като всички телесни системи са на киселинната страна на скалата, така че тялото вече се бори за хомеостазата си, за да се опита поне да стане неутрално.  Дори когато се включи оцет в модерна диета с растителни или животински протеини, за която се твърди, че е алкализираща, оцетът прави почти невъзможно всички системи на тялото да станат алкални. Можете да имате изцяло растителна диета и пак да сте кисели.

Живият, полезен натрий има за цел да помогне за попълването на невротрансмитерните химикали, да укрепи невроните и да подсили всяка мозъчна клетка. Оцетът нарушава този баланс, като „отвлича“ натрия, принуждавайки натрия да изпълнява заповедите на оцета. Оцетът обръща живия, полезен натрий срещу тялото, като кара този натрий да дехидратира клетките, в сравнение с целта на живия натрий да помага за хидратацията на клетките.

Естествено срещащият се натрий от растителни храни няма съобщение или информация в себе си, които да се обърнат срещу клетките и да предизвикат дехидратация в клетката. Само добавената сол в диетата (включително по-здравословни соли като морска сол или каменна сол) по същество дехидратира. Оцетът превръща дори естествено срещащите се следи от минерални соли в плодовете, листните зеленчуци, билките, дивите храни и зеленчуците в малки биологични оръжия. Оцетната киселина в оцета се свързва с натрия, като не позволява на натрия да прави това, което трябва да прави. Когато оцетната киселина, прикрепена към натрия, навлиза в клетките, те са принудени да отделят течност, дехидратирайки клетките в мозъка – и всъщност по този начин мариноват мозъка.

Между другото, оцетът, съчетан с добавена сол, още повече дехидратира – и рядко някой се наслаждава на оцет без да добавя сол. Солта традиционно присъства във всяка рецепта, където има оцет.

Въпреки че може да изглежда непосилно да се опитвате да избягвате една или повече от храните, предаващи мозъка, знайте, че възстановеното здраве, което получавате от това, ще си струва повече. Не става въпрос за лишения или осъждане. Вие не сте добър или лош човек въз основа на това, което ядете. Става въпрос за това да си върнете силата – стъпка по стъпка.


По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Алкохолът: призракът на захарта

Лечебни ползи от скачането на батут