Дишането – вратата към здравето

Вдишай… издишай. Толкова е просто, а същевременно толкова комплексно действие. Често в ежедневието дишаме повърхностно, бързайки към поредната задача. Ние пренебрегваме един от най-основните източници на прана (жизнена енергия) и така влияем върху здравето и енергетиката си. 

Какво е пранаяма?

Обикновено пранаяма се обяснява като “контрол над дишането”. На пръв поглед това определение изглежда правилно, но всъщност то не описва процеса на дишане в пълната му дълбочина. 

Думата пранаяма се състои от два корена – прана и аяма. Прана означава жизнена енергия или жизнена сила. Аяма се определя като удължаване или разширяване. Така думата пранаяма означава удължаване или разширяване на измерението на дишанто. 

Пранаяма не са обикновени упражнения за дишане, а техника за въздействие върху потока от прана в надите (енергийните канали).

Четири етапа на пранаяма

В практиките на пранаяма съществуват четири важни разновидности на дишането, които се използват. Те са:

  1. Пурака – вдишване.
  2. Речака – издишване.
  3. Антар кумбхака – задържане на дъха след вдишване.
  4. Бахир кумбхака – задържане на дъха след издишване.

Най-важната част от пранаяма всъщност е кумбхака – задържането на дъха. Въпреки това, за да се изпълни успешно, трябва постепенно да се усъвършенства владеенето на дихателната функция.

Забележка: Практиките от пранаяма трябва да се изпълняват след асаните при един цялостен йогийски комплекс. Най-доброто време за практикуване на пранаяма е сутрин призори или непосредствено след залез слънце. Успокояващи техники от пранаяма могат да се изпълняват и преди сън. 

Важно: Винаги дишайте през носа, а не през устата, ако не е указано друго.

Дишане, здраве и пранаяма

Дишането е най-жизненоважният процес в организма. Човешките същества дишат около 15 пъти в минута и 21 600 пъти на ден! Дишането подклажда изгарянето на кислорода и глюкозата, като произвежда енергия, която захранва всяко свиване на мускул, секреция на жлеза или умствен процес. 

Повечето хора дишат неправилно, като използват само малка част от вместимостта на белите дробове. В такива случаи дишането е плитко, което лишава тялото от кислород и прана, жизненовани за здравето.  

Ритмичното, дълбоко и бавно дишане стимулира умствените състояния на спокойствие и задоволство. Чрез пранаяма се създава един своеобразен мост между съзнателните и несъзнателните сфери на ума. 

В каква позиция да практикуваме пранаяма?

Удобната, устойчива медитативна поза е необходима, за да спомогне за успешното дишане и неподвижността на тялото по време на практиката. 

Удобни пози за начинаещи са:

Ваджрасана 

Сидха йони асана (полулотос)

Тялото трябва да е колкото се може по-отпуснато по време на практиката, с изправени гръбнак, врат и глава. Вариант за позиция е и Шавасана.

Съвет за начинаещи: Седнете върху сгънато одеало, за да осигурите максималното провеждане на енергията по време на практиката. Ако не можете да седите в медитативна поза, седнете до стената с протегнати напред крака или на стол с права облегалка. 

Ето и някои предложения за пранаяма, които могат да се изпълняват и в домашни условия за по-доброто им усвояване:

Естествено дишане

Седнете в удобна медитативна поза или легнете в Шавасана. Наблюдавайте естествения и спонтанен процес на дишане. Почувствайте как дъхът протича навътре и навън през носа. При вдишване визуализирайте хладна, синя светлина, която навлиза през ноздрите. Проследете пътя ѝ към третото око, носоглътката, трахеята и белите дробове. На издишване визуализирайте червена, затоплена светлина, която се връща по обратния път и излиза през ноздрите навън. Осъзнайте как коремът и гръдният кош се повдигат нагоре при вдишване и се спускат надолу при издишване. Пуснете контрола. Просто наблюдавайте. 

Коремно дишане

Поставете дясната ръка върху корема точно над пъпа, а лявата – върху гръдния кош. Визуализирайте как поемате енергия през пъпа и я издишвате пак от там. Вдишайте, докато издувате корема нагоре, без да разтваряте гръдния кош. При издишване коремът слиза надолу, а диафрагмата се придвижва нагоре. В края на издишването коремът се свива, а пъпът се притиска към гръбнака. Първоначално направете 5 повторения, след това можете постепенно да увеличите бройката. Върнете се към естествено дишане. 

Гръдно дишане

Започнете да вдишвате, като бавно разширявате гръдния кош. Усетете движенията на ребрата. Коремът и диафрагмата остават неподвижни. Издишайте, като отпуснете мускулите на гръдния кош. Дишайте бавно и дълбоко с гърдите. Първоначално направете 5 повторения, след това можете постепенно да увеличите бройката. Върнете се към естествено дишане. 

Ключично дишане 

Изпълнете гръдно дишане. Вдишайте, като напълно разтворите гръдния кош. Когато той се разшири напълно, вдишайте още малко, повдигайки леко раменете и ключиците нагоре. Издишайте напълно като първо освободите основата на врата и горната част на гръдния кош, а след това и останалата част. Първоначално направете 5 повторения, след това можете постепенно да увеличите бройката. Върнете се към естествено дишане. 

Пълно йогийско дишане

Йогийското дишане съчетава предходните три техники. Може да се практикува по всяко време и е изключително полезно за успокояване на нервите при ситуации на силен стрес. Включването му в ежедневния комплекс коригира и задълбочава естествения начин на дишане. Добре е пълното йогийско дишане първоначално да се изпълнява с опитен инструктор, за да се усвои правилно. 

Съществуват още много техники на пранаяма, които могат да се използват в различни ситуации. Такива са например Алтернативно дишане (балансира Ин и Ян енергията и мозъчните полукълба), Шитали пранаяма (охлаждащо дишане за горещите дни), Уджай пранаяма (психично дишане, което успокоява нервната система) и др. 


Техниките на пранаяма ни дават подход, чрез който жизнената енергия може да се активира и направлява, за да премине отвъд естествените граници и така да се достигне до по-висше състояние на вибрация и осъзнатост!

Вашият коментар

Шокова терапия с цинк