Периодично гладуване (фастинг) – това, което не знаете

Днес е Екадаши – единадесети лунен ден. Пиша тази статия за всички онези, които са решили да се възползват от енергията на деня с намерението да прочистят тялото и съзнанието си.

Много от древните традиции съветват на този ден да се прочистим чрез различни варианти на пълно или частично въздържание от храна и вода. Преди да решим да направим някакъв вид гладуване, е добре първо да се информираме за ефектите върху тялото, които биха могли да настъпят. 

Сподер Антъни Уилям „фастингът“ е временно средство, което може да ни подкрепи за кратко време и то, ако не сме болни. Не бива да го разглеждаме като нещо извън краткосрочна подкрепа за „не толкова болните хора“. Дори да сте сред тях, трябва да се постараете да го направите правилно. Най-добре е в крайна сметка да преминете от периодично гладуване към едно от пречистванията, описани подробно в книгите.

Когато сте болни и се опитвате да се възстановите от хронично заболяване или симптом, който пречи на живота ви, периодичното гладуване няма да ви даде дългосрочното облекчение, от което се нуждаете.  Напротив – то може само да ви попречи, вероятно дори и да влоши вашето заболяване или състояние.

Периодичното гладуване не означава пречистване!

Добри алтернативи на фастинга са „сутрешното прочистване“, и „прочистването 3:6:9“. Имайте предвид, че когато гладувате периодично, никога не гладувате истински. Не можете да наречете нещо „фастинг“, докато не останете 24 часа без храна или напитки, различни от вода. Тялото не започва процеса на гладуване, докато слънцето не изгрее два пъти. Така че, ако въздържате храна сутрин или през по-голямата част от деня и ядете храна преди да са минали 24 часа, или пиете кафе или дори изстисквате лимон във водата си в рамките на тези 24 часа, вие спирате процеса на гладуване от началото. (Това не означава, че трябва да гладувате вместо това. Докато водният пост има своето време и място, той трябва да се прави само с повишено внимание и при специални обстоятелства!) Въпросът е, че името на тази техника е сгрешено още в началото, което показва че „експертите“ по периодично гладуване не са наясно как всъщност работят процесите в тялото.


Научете повече за прочистването и ползите от него, както и още много полезна информация, в книгите на Антъни Уилям!

Вашият коментар

Сок от целина – въпроси и отговори (част I)

Сок от целина – въпроси и отговори (част II)