Трета чакра – Манипура – Слънцето в нас

Манипура и трети слой на енергийното поле

Трета чакра – Манипура, е свързана с трети слой на енергийното поле (менталното тяло). Третият слой и третата чакра са свързани с менталността, с умствените ни възможности. Третата чакра е свързана с линейното мислене.

Думата мани означава скъпоценен камък, а пура – град. Така манипура означава град от скъпоценности. Нарича се така, защото това е центърът на огъня, който е бляскав като бижу и сияен от жизненост и енергия.

Изобразяване

Чакрата се изобразява като яркожълт лотос с десет венчелистчета. В лотоса има огненочрвен триъгълник, янтрата на агни татва, елемента Огън и биджа мантрата рам. Животното, което служи като превозно средство в манипура, е овенът, символ на себеотстояването и енергията.

Разположение: В областта на слънчевия сплит, между ребрата и пъпа.

Цвят: Слънчево жълт.

Биджа мантра (семенна мантра): Рам.

Сетиво: Зрение.

Манипура – центърът на действието

С помощта на енергията, събрана в слънчевия сплит, ние сме способни да се изявяваме активно в нашия свят. В очите ни гори пламъкът на живота, той ги кара да сияят. Като огън гори и харизмата ни. На Изток се смята, че енергията на слънчевия сплит ни учи на самоуважение и дисциплина, че ни обучава да вземаме самостоятелни решения и да действаме. Това всъщност е качеството воля, израз на воина в нас.

Функции на Манипура

Манипура е центърът на себеутвърждението, динамичността и надмощието. Свързва се със зрението, с краката, а амбицията и волята, както и с лидерските способности. В отрицателен план това може да се изрази в деспотизъм и приемане на другите неща и хора просто като средство за постигане на лична власт или за удовлетворяване на собствените потребности.

Манипура и физическото тяло

Слънчевият сплит е центърът, който основно се свързва с жизнените процеси на храносмилането и метаболизма. Той управлява работат ана стомашните жлези, панкреаса, жлъчката, които произвеждат и отделят ензими, киселини и сокове, необходими за разграждането и усвояването на хранителните вещества. Манипура чакра е спихичният център, който управлява тези дейности, както и инстинктите за търсене на храна и изхранване.

Манипура – лекарството против депресия

Надбъбречните жлези също се свързват с Манипура. В критични моменти те отделят адреналин в кръвта. Това ускорява всички физиологични процеси, прави ума остър и бдителен, кара сърцето да бие по-учестено, забързва ритъма на дишането. Така тялото е подготвено за дейности на по-ускорено от обичайното ниво. Хора, които страдат от леност, депресия или нарушения на раносмилателнат асистема като диабет и лошо храносмилане, трябва да се концентрират върху Манипура чакра и да се опитват да почувстват как от тази област струи енергия.

Положителни утвърждения за чакрата на слънчевия сплит:

Аз мога всичко!

Аз мисля и действам като свободен и уверен в себе си човек.

Аз намирам с лекота най-правилния изход от всяка ситуация.

Аз обичам и приемам себе си.

Аз осъзнвам целостта и ценността си и ценя другите хора.

Аз премахвам всички препятствия по пътя си към безграничните възможности.

Аз се радвам на успеха на другите, защото той е огледално отражение на моето собствено благополучие.

Йога асани за балансиране на Манипура чакра

Дханурасана (поза лък)

Легнете по корем със събрани крака и ходила. Ръцете са покрай тялото. Сгънете колена и проближете петите до седалището. Обхванете с ръце глезените. Опрете брадичката на пода. Стегнете мускулите на краката и избутайте ходилата назад от тялото. Извийте гърба, като едновременно повдигате бедрата, гърдите и главата. Дръжте ръцете изпънати. В крайно положение главата е наклонена назад, а цялото тяло лежи на пода само върху корема. Съкращават се само мускулите на краката, докато гърбът и ръцете остават отпуснати.

Париврити джану ширшасана (спираловидна поза с глава към коляното)

Седнете с крака, раздалечени около метър. Сгънете лявото коляно и поставете петата срещу перинеума. Наведете се напред, като накланяте тялото надясно, за да хванете дясното ходило с дясната ръка. Изнесете явата ръка над главата и хванете дясното ходило. Стегнете мускулите на ръцете и бавно придърпайте дясното рамо към дясното ходило. Наместете главата удобно под лявата ръка, отпуснете гърба и врата и отворете гръдния кош. Освободете позицията като повдигнете първо лявата ръка над главата и след това бавно се върнете в изправено положение.

Ащанга намаскара (поздрав с осем части или осем опорни точки)*

Спуснете първо коленете и след това гръдния кош и брадичката на пода, като задържите седалището, повдигнато нагоре. Дланите са под раменете. Дланите, брадичката, гръдният кош, коленете и пръстите на краката са в допира с пода, а гръбнакът е извит във формата на дъга. Задръжте дъха или дишайте нормално.

*Тази асана е част от комплекса Суря Намаскара (Поздрав към Слънцето).

Ваджрасана (поза гръмотевица)

Коленичете на пода със събрани колене. Съберете палците на краката и раздалечете петите. Отпуснете седалището върху вътрешната част на ходилата, като петите докосват хълбоците отстрани. Поставете ръцете върко колената с дланите надолу или в гяна мудра или чин мудра. Гърбът и главата трябва да са изправени, но не и напрегнати. Не допускайте гръбнакът да се огъва прекалено назад. Затворете очи, отпуснете ръцете и цялото тяло. Дишайте естествено и насочете вниманието си върху протичането на въздушния поток навътре и навън през ноздрите.

Забележка: Ако се изпълнява с духовна цел (медитация), се практикува с по-голяма продължителност. За подобряване на храносмилането, изпълнявайте асаната непосредствено след хранене за поне 5 мин.

Балансът и хармонизирането на Tрета чакра осигурява здравословна мотивация и добро настроение!


По материали от книгата “Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха” от Свами Сатянанда Сарасвати и “Чакрите – източници на вътрешна сила” на Лой Со


 

Вашият коментар