Пътуванията на Сократ

За Дан Милман мога да ви разказвам с дни. Любовта ми към неговото творчество започна с първото прочитане на „Пътят на мирния воин“. Случи се така, че тази книга дойде при мен в не много лесен период от живота ми и буквално ми подейства като лек.

Такива са книгите на Дан Милман – изпъстрени с ярки преживявания, пропити с мъдрост, която отеква право в Душата. Рядко ми се случва да чувам написаното толкова ясно и и да виждам такива цветни картини, а преживяванията да остават с мен в продължение на дни. 

Дан Милман е автор на няколко книги за личностно развитие, в повечето от които лирическият герой е самият той. Това са истории за дългия път към себе си, който никога не свършва. На български са издадени пет негови книги: „Пътят на мирния воин“, „Свещеното пътуване на мирния воин“, „Законите на Духа: мощни истини за изграждането на живота“, „Пътуванията на Сократ“ и „Тайната школа“. Освен автор на бестселъри, Дан Милман е и мотивационен лектор и световен шампион по скокове на батут. 

Намаше как да мина без малко бекграунд, с който да ви заинтригувам. А сега да започвам със същинския разказ.

С риск да разочаровам някои от вас направо ви казвам, че в „Пътуванията на Сократ“ никак не става дума за Сократ от Древна Гърция. Въпреки това, върху лирическия герой са пренесени много от чертите на философа – най-вече тези, свързани с човешката етика и морал. Чрез увлекателна диалектика, в книгата изкристализират вечните въпроси за Доброто и Правдата. Всъщност Сократ е същият онзи мъдрец, който Дан среща на бензиностанцията и описва в първата си книга. Любителите на киното могат да изгледат екранизираната версия на „Пътят на мирния воин“, за да им е по-лесно да влязат в сюжета.

 

SPOILERS!!!

„Пътуванията на Сократ“ са изпълнени със силни емоциии и съдбовни преживявания. Романът е наситен разказ за израстването от отмъщението към прошката, за трансформацията на Духа, породена от промяната в гледната точка. Няма да ви развалям удоволствието от прочитането на увлекателните приключения на Сергей Иванов. Ще ви споделя само, че ако имате търпение да стигнете до част пета, където се разказва за манастирския остров, ще разберете значението на следните думи на Лао Дзъ:

„Мекотата тържествува над твърдостта, 

кротостта над силата.

Гъвкавото превъзхожда неподвижното.

Това е принципът за контрол над нещата

чрез тяхното приемане,

за изкусно овладяване чрез приспособяване.“

В края на книгата ще откриете каква е истинската връзка между Дан и Сократ и ще си припомните защо е толкова важно да живеем тук и сега, в настоящето и да ценим всеки споделен момент.


Очаквайте още интересни ревюта на книги в секцията Ревюта на книги

Приятно четене! 🙂

Вашият коментар