Осъзнато сънуване (част първа)

„Това, което човек може да направи насън, и наяве може да го направи. Сънищата не са нищо друго освен една възможност да направи същите неща човек и в действителния, в будния си живот. Понякога сънищата са предпазни мерки да не направи в будния си живот човек нещо, което може да му напакости.“ – Учителя Беинса Дуно

Какво е осъзнат сън?

Осъзнатият сън, буден сън, или Lucid Dream на английски (за краткост ще го обозначавам с ОС), не е необикновено или рядко явление. Всеки от нас го преживява поне по няколко пъти месечно, но малко хора си спомнят или не му обръщат внимание. Просто казано, ОС е сън, в който знаем, че сънуваме. И това не е всичко – ние сме в ясно съзнание за случващото се и имаме силата да променяме събитията и декорите в съня по наша воля.

ОС е полет на душата в пространството на варианти, но с много по-голям интензитет. Там, за разлика от реалността, всичко се случва мигновено – само със силата на намерението.

 

С какво ОС могат да ни бъдат от полза?

1) На първо място – просто за забавление. В ОС човек може да прави буквално ВСИЧКО. От летене (което е най-честото действие заедно със секса, разбира се:) ), до… каквото фантазията ви роди. Резултатът е свобода и спокойствие, което може да продължи дни след това. И  най-вече – преодоляване на чувството на отделеност от цялото. Егото ви няма да е много доволно – струва си.

2) ОС подобрява осъзнатостта през деня. На практика в ОС няма граници. Човек се чувства свободен от оковите на материята, времето и пространството. Може да летиш до далечни светове, може да видиш и преживееш всичко и то не само на нашата планета. В зависимост от духовните потребности можеш да се срещнеш с духовните си водачи, с велики учители, да намериш отговор на въпроси, които не можеш да разрешиш в будно състояние, да усъвършенстваш уменията си, да преодолееш страховете си, скръбта си, да се излекуваш. Ти определяш границите.

3) ОС е тренировка за чистото намерение. Силата, с която задвижваме събитията в ОС е същата, която движи и реалността. С тази разлика, че „реалността е инертна като смола“, а тъканта на съня е флуидна. Чрез ОС може да се дефинира чистото намерение, което използваме за управляние на реалността – това е мостът между мисълта за нещо и самото действие.

Толтекският учител дон Хуан учи Карлос Кастанеда, че сънищата са толкова реални, колкото и будния живот. И продължава: “Ако трябва да сравняваме нещата, мога да кажа даже, че сънят е по-реален. В съня ти имаш сила, ти можеш да променяш нещата, можеш да откриеш безбройни тайни, можеш да котролираш каквото си поискаш.“

3) ВНИМАНИЕ! Въпреки всички плюсове на ОС, съм длъжна да предупредя, че това не е игра. Това е друга реалност, не по-малко истинска от тази, в която пребиваваме, докато сме „будни“. Следователно там могат да ни се случат не по-малко неприятни ситуации от тези в твърдата материя. Вадим Зеланд изрично казва, че душата ни може да се окаже в реализиран сектор от пространството на варианти, въпреки че вероятността за това е малка.

 

Как да предизвикаме ОС?

Известни са ми два начина за влизане в ОС, които лично съм изпробвала.

Първият начин е просто да се събудим в обикновен сън, т.е. да преминем от неосъзнат в осъзнат сън. Това понякога става спонтанно, друг път е нужен „спусък“. „Спусък“ наричам всяко твърде необичайно нещо, което ви се случва на сън. Това се  нарича „критично наблюдение“. Например ви се струва, че обстановката е твърде нереалистична – приятелят ви е с шест ръце или някое животно ви говори учтиво. Вариантите са много – главното е да ви накарат да включите осъзнатостта си.

Съвет: Направете си „дневник на сънищата“. Всяка сутрин записвайте всичко, което се сетите от сънищата си в подробности. Правете това веднага след събуждане, в полусънно състояние – дори със затворени очи. Така ще се научите да си спомняте все по-големи подробности и да можете да отличавате съня от реалността по-лесно. За тези, които не знаят как да си спомнят сънищата си, могат да опитат при заспиване да си повтарят „Аз помня сънищата си“.

Проверка на реалността

Можете да засилите чувствителността си към необичайни явления като често през деня регистрирате всичко малко по-странно, което се случва около вас. Важно е също редовно да си задавате въпроса „Спя ли?“ при всеки удобен случай. Така ще научите мозъка си да го прави и насън и по-лесно ще навлизате в ОС. Това се нарича „проверка на реалността“.

Друг вариант е редовно да проверявате броя на пръстите на ръката си. Ако са пет, то най-вероятно не сънувате. 🙂 Ако успеете да пренесете този навик насън, лесно ще можете да разпознавате кога сънувате.

Следващата проверка е чрез прочитане на част от надпис или текст насън. Обикновено не можете да прочетете нещо два или три пъти насън и то да е напълно еднакво. Откачено, а? 🙂

 

Не забравяй, че сънуваш!

Тук идва един тънък момент, в който има голяма опасност от събуждане или от влизане в нов неосъзнат сън. На това място някои хора чуват силно бучене и това ги плаши. Главното е да запазите осъзнатостта си като си повтаряте, че сънувате. Съществува например т.нар. „техника за гледане в земята“, с цел стабилизиране на съня.

Да полетим…

Ето я и приятната част. Ако все още знаете, че сънувате, вече  можете да направите всичко с вашия сън. Най-естественото и приятно нещо е летенето 🙂 Просто полетете и оставете чудовищата и кошмарите зад вас. Създайте си хубавава обстановка – море, горичка, рекичка… ваша воля. Когато усвоите летенето на сън, ще можете да правите и други неща – всичко, от което имате нужда.

Еврика!

Много хора са направили великите си открития насън. И не говоря само за спящия пророк Едгар Кейси. Идеята за двойно спираловидната форма на ДНК се появила на Джеймс Уатсън по време на един негов сън. Нилс Бор, отривл модела на атома, казва, че е го е измислил на базата на сън, в който той седи върху слънцето, а планетите свистят наоколо, закачени на тънки въженца. Менделеев измисля Менделеевата таблица насън. През нощта “вижда в съня си таблица с всички елементи поставени по местата им”(сред които впрочем е и етерът). Много композитори, сред които Моцарт, Бетовен и Вагнер, са разчитали на сънищата като източник на вдъхновение. Списъкът може да продължи много дълго…

Ние сме шамани!

В ОС съзнанието се отпуска от ограниченията на егото и материята. Там се отключват гениални способности, можем да си припомним с удивителни подробности факти от обикновения живот, дори да решим задача по математика, която ни се е струвала супер сложна. Можем да срещнем висшия си Аз, да се посъветваме за нещо, което ни измъчва, дори реално да се излекуваме. Именно това са правили шаманите, говорели са с духове на предците, лекували са, предсказвали са бъдещето. С това се занимава и йога на съня (йога нидра).

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Препоръчвам ви филма „Mr. Nobody“ („Господин Никой“). В него се вижда нагледно скокът на душата в пространството на варианти. 

Книги по темата: „Осъзнато сънуване; Техники за духовно пробуждан и трансформация на реалността“ – Чарли Морли; „Изкуството на осъзнатото сънуване“ – Ивайло Станев.    

1 мнение за “Осъзнато сънуване (част първа)”

Вашият коментар