Осъзнато сънуване (част втора)

“Будни бъдете!” Беинса Дуно


Как да предизвикаме ОС? (Втори начин)

В предишната статия споделих, че са ми известни  два начина за влизане в ОС, които лично съм изпробвала.

Първия начин можете да прочетете в миналата статия. Втория ще обясня тук. Пак казвам, че всичко написано е изпробвано лично от мен и работи за мен, което значи, че всеки от вас може да го постигне. Има много книги за осъзнатото сънуване, описани са много техники. Но това е есенцията, която прави целия процес много достъпен и лесен за изпълнение. Разбира се, за търсачите на приключения ще е по-вълнуващо да прочетат всички книги на Кастанеда, но всеки избира по коя пътека да тръгне.

Тази нощ сънувам осъзнато!

Вторият начин за предизвикване на ОС изисква малко повече внимание. На първо място е нужно чисто намерение. Последната мисъл преди да заспите, трябва да е как ще се събудите в съня си. Просто решете, че тази нощ се занимавате с това и го направете. Без излишна важност, все едно отивате до хладилника да си вземете нещо за хапване. Съобщете на мозъка си недвусмислено решението си да осъзнаете, че сънувате (между другото мозъкът много обича команди).

Съвет: Ако имате личен ангел-пазител, се обърнете към него с желание. Можете да помолите и Висшия си Аз за помощ или пък Феята на зъбките. 🙂  Всичко зависи от разбиранията ви.

Не забравяйте за проверките на реалността (които са описани подробно в първата статия за ОС)

Водете си редовно Дневника на сънищата. Така ще имате представа какво е най-вероятно да ви се предостави като съновидение през нощта.

Задавайте си въпросите

Въпросът „Сънувам ли?“ също постоянно трябва да е на дневен ред. Друг вариант е твърдението „Аз спя и всичко това е сън.“ Ефектът е един и същ. Вие сами ще усетите кое ви пасва най-добре.

Вземете си свободен ден

Да, говоря напълно сериозно. За занимания от този род трябва спокойствие. Нужно е да си подсигурите поне 8 часа сън, без да има кой да ви притеснява или буди. Добре е да не сте преяли или прекалили с някакви неща (например кофеин) преди това и да не сте се преуморили предния ден. Всъщност това е една добра тренировка за хигиена на съня.

Позата на мъртвеца

Ако не сте чували за йогийската поза „Шавасана”, сега е моментът. Наименованието й идва от санскрит и буквално означава „поза на мъртвеца”. При нея се осигурява максимално удобна позиция и добра релаксация. Обикновено това е заключителна асана (поза) за йога практиката. Това между другото е и най-добрата позиция за летене. 🙂

Говорейки за релаксация…

Можете да използвате някои техники за отпускане, които помагат и за по-бързо заспиване и подобряване на качеството и продължителността на съня. Това могат да бъдат дихатенлни техники, техники за отпускане на тялото, спане под звуците на подходящи честоти, визуализации. Списъкът е дълъг и вероятно ще направя отделна статия за това.

Черешката на тортата

Сега ще ви споделя една много специална техника, която прави влизането в ОС много лесно. За нея ще ви е необходим единствено будилник. Цялата „магия“ се състои в следното: нагласяте си аларма два часа преди обичайното време за събуждане (ако спите 8 часа, това ще е 6-тият час). Това е целенасочено, тъй като циклите на REM-съня, през който обичайно се случва ОС, са през около час и половина – два. В края  на нощта тези интервали ще са значително намалели, а продължителността на REM значително ще се е увеличила. Това прави ОС много по-вероятно събитие именно през този период. И така, събудете се напълно, отидете до тоалетната, пийте вода. Препоръчително е през това време да си мислите целенасочено за предстоящия ви осъзнат сън. За улеснение можете да прочетете нещо по въпроса (например тази статия :)), за да се настроите на тази „вълна“ отново. Нека всичко това да трае около час и нещо. Преди да заспите отново, повторете техниката на осъзнатото намерение („сега аз разбирам, че сънувам“) и се отпуснете… Желая ви приятно летене 🙂 

Моята практика

Както вече казах по-горе, всички техники, описани по-горе, са изпробвани лично от самата мен. В  края на тази статия е време да ви представя и някои постигнати от мен резултати, които да ви мотивират допълнително.

1) Летене, разбира се! Това е първото нещо, за което се сещам, когато разбера, че сънувам. И чувството е наистина прекрасно! Сигурна съм, че сте го изпитвали поне няколко пъти в живота си, най-вече като деца. Децата, впрочем, имат много повече ОС от възрастните и много от тях казват, че спокойно контролират сънищата си като не смятат това за нещо необичайно. Според мен ОС е продена наша способност, която като много други, сме позабравили и е нужно да учим наново. След такъв сън се чувстваме прекрасно и цял ден сме „в облаците“ 🙂

2) Минаване през стена. Това е експеримент, който извърших преди време, просто за опита. Получи се. Това ми даде голяма доза увереност в заниманията ми с транссърфинг например.

3) Превръщане на кошмара в… жаба. Да, избрах това животно, за да ми е по-забавно. Просто използвах намерението си и превърнах това, от което се страхувах… в жаба. Заслужаваше си 🙂

4) Среща с духовни учители и водачи. Това е много интимно преживяване, което няма да споделям с подробности, но ОС ми е дало и този подарък. По този начин добих опит, от който имах нужда и увереност, че съм на правилния път.

5) Отговори на въпроси. Получавала съм отговори на доста интересни въпроси. Получавала съм ги под формата на глас или някакъв духовен учител. Това зависи от нагласата.

6) Учене. В ОС се учи много по-бързо и качествено. Точната дума е светкавично. Информацията просто се излива, няма нужда да губите време в четене или повтаряне. В ОС съзнанието е спокойно и отпуснато и е способно да запомни много голям обем информация с много повече подробности.  Може да се използва и за подобрявяне на уменията в спорт или каквото и да е занимание.

7) Самолечение. Можете да използвате ОС за откриване на причините за дадено състояние, уроците, които то предоставя, както и за неговото преодоляване. Много хора се събуждат напълно здрави след ОС.

Това са само част от предложенията ми от личния ми списък за използване на ОС. Всичко зависи от собствената ви фантазия и потребности.

Сън в съня. 

Понякога след ОС не се събуждаме веднага, а следва друг, неосъзнат сън (НОС) или друг ОС. Така може да последват редица ОС и НОС, което да предизвика явлението „сън в съня“. Усещането невинаги е много приятно, защото можем спокойно да си помислим, че сме се събудили, понеже имаме ясен спомен от предишните сънища. Резултатът е, че сутринта не знаем дали наистина сме будни, или още сънуваме. От друга страна това също спомага за повишаване на осъзнатостта, защото ни кара все по-често да си задаваме важния въпрос – „Сънувам ли?“.

P. S.: Важно уточнение: ОС не бива да се бърка с астралната проекция, мaкар че много си приличат. За астралната проекция ще отделя специална статия.

Успех и лека осъзната нощ от мен 🙂 

 

1 мнение за “Осъзнато сънуване (част втора)”

Вашият коментар

Юнгиански подход към сънищата