Игра на махала

В концепцията на транссърфинга съществуват няколко базови термина, чието разбиране е необходимо, за да преминем напред към техниките за управление на реалността. Вадим Зеланд дава популярни имена на понятия, съществуващи от началото на Вечността като така улеснява тяхното възприемане от съвременния човек. Ето защо теорията му е уникална със своята достъпност и простота. Някои от тях са натоварени с отрицателна конотация, но въпреки това е добре да знаем как стоят нещата, за да не се борим срещу вятърни мелници. Едно от най-трудно смилаемиете понятия е „махалото“. Защото просто хич не ни се ще да е така…
Г(л)адните махала

„Група хора, мислещи в една насока, създават енергоинформационни структури-махала. Те започват да се развиват самостоятелно и да подчиняват хората на своите зако­ни. Хората не си дават сметка, че неволно действат в интерес на ма­халото. Как да се отърсим от тази магия?“

Думата „махало“ навява асоциации за нещо хипнотизиращо, безчувствено и… гладно, което увеличава мощта си, когато привържениците му станат повече. Последното илюстрира в най-голяма степен природата на махалата – структури, гладни за вашата енергия и внимание. А знаем, че ако управлявате вниманието си, управлявате себе си. Ако ли не – някой друг го прави вместо вас. Тук не поставям положителен или отрицателен знак. Махалото не е зло, то просто трябва да яде, за да оцелее като структура. Съществуват големи и малки махала, такива, които ви дават по-голям или по-малък кредит, но общото между тях е това, че рано или късно идва време за разплата. Мога да ви дам хиляди примери – от очевидните като цигарите и алкохола, през по-завоалираните като масовите социални явления, чак до най-безобидните като семейството, приятелите и работното място. В момента, в който нещата станат черно-бели, добри или лоши, грозни или красиви, имаме работа с деструктивно махало.
А има ли конструктивно махало?

„Всъщност махалото е егрегор, но това далеч не е всич­ко. Понятието „егрегор“ не отразява целия комплекс от нюанси на взаимодействието на човека с енергоинформационните същности.“

Щом има деструктивно, би трябвало да съществува и конструктивно махало. Но като теглим чертата, накрая всяко махало ще поиска нещо от нас – въпросът е дали имаме полза от него или сме изпаднали в ситуация на сляпо подчинение.

Енергията следва вниманието
Свободната воля ни е дадена, за да можем съзнателно да изберем къде да вложим енергията си, защото (за добро или лошо) не живеем под похлупак, който да ни предпазва от всичко. За целта е нужно да помним две основни неща: 1) Да сме винаги будни и осъзнати в действията и решенията си и 2) Да следим на къде е насочено вниманието ни. Това, разбира се, не може да се случва постоянно, защото бързо ще се уморим и ще постигнем обратен ефект. Лампичката трябва да светва тогава, когато видим нещо нередно около нас, нещо необичайно, нещо плашещо или някой, който иска нещо от нас. В този момент е нужно да включим вътрешния Наблюдател и да се събудим – да видим себе си и света около нас. Да можем да кажем „Аз съм аз“ и да проследим накъде тече енергията ни. А енергията винаги следва вниманието.
Не искаш нещо? Имаш го!

„Всеки от нас от време на време се сблъсква с негативна информация или нежелани събития. Това са провокации на махалата. Човек не иска подобни неща да се случват в жи­вота му, но реагира винаги по един от двата начина: ако информацията не го засяга особено, той я пропуска покрай ушите си и бързо я забравя. Но ако провокационната ин­формация го дразни или плаши, т.е. пуска корени в душата му, тогава мислената му енергия е уловена от капана на махалото и човек се настройва на неговата резонансна че­стота.“

Това звучи доста безнадеждно, още повече ако се отнася до нашето здраве, близките ни хора или касае инстинктите ни за оцеляване.

Всеки проблем си има поне по едно решение. В повечето случаи то е много просто. И в случая с махалата имаме няколко решения според конкретната ситуация.
Проваляне на махалото

„Най-здравото въже, за което ви държи махалото, е страхът. Най-древното и най-силното чувство. Няма значение от какво се страхувате, но ако този страх е свързан с някакъв аспект на махалото, то ще получи вашата енер­гия.“

Когато се уплашите, започнете да чувствате вина или се прояви някой комплекс, наследство от родителите  или обществото – бъдете нащрек – това е алармата за събуждане!

Всичко, което трябва да направим, е да обърнем на 180 градуса заучените модели на стимул-реакция.

Не избягвайте – и г н о р и р а й т е!

„Да изхвърлиш нещо от живота си не означава да го из­бягваш, а да го игнорираш. Да го избягваш значи да го допуснеш в живота си, но активно да се мъчиш да се отървеш от него. А да го игнорираш – това е изобщо да не реагираш и следователно то да липсва в живота ти.“

Откажете се от битката и ще я спечелите. Дали ще обичате или ще мразите нещо, резултатът е един и същ, само знакът е различен. Игнорирането означава неосъждащ поглед върху процесите в света – те просто съществуват. Тук на помощ идва изкуството на пускането (The Art of Letting Go). В източните школи това се нарича непривързаност или пребиваване в Пустотата. Независимо от терминологията, игнорирането представлява преместване на приемника на друга честота – на вашата честота.

В случаите, когато игнорирането не сработва и махалото е твърде агресивно, е нужно да се престорим, че играем неговата игра. Но само привидно. Първоначалният тласък на махалото е най-силен, след това ще можете да насочите енергията му в желаната от вас посока.

Затихване на махалото – с чувство за хумор
Едни от най-силните инструменти срещу махалата са чувството за хумор и въображението. Превърнете раздразненито си в игра. Примерът на Зеланд може да се приложи за почти всяка ситуация:

„Например дразни ви човешката тълпа по улици­те или в транспорта, всеки бърза нанякъде и ви пречи да се придвижвате. Представете си, че сте в Антарктида сред милионите птици. Хората са пингвини, много смешно се клатушкат, суетят се и пъплят насам-натам. А вие? Вие също сте пингвин. След подобна трансформация хората по-скоро внушават симпатия и любопитство, отколкото раздраз­нение.“

Енергиен подарък

Има още един начин за спиране на махалото – да му направим енергиен подарък. Никак не е задължително получателят да знае, че е получил нещо от вас. Техниката е проста: преди среща с неприятен за вас човек, представете си го в състояние на душевен комфорт, доволен и щастлив. Ако знаете какво му харесва да прави – представете си го как го прави. Ако ли не – просто импровизирайте. В енергийния свят нищо не се губи, а мисълта действа мигновено. Можете допълнително да го облеете в някакъв ярък цвят светлина по ваше желание (нека да не е червен).

Опитайте – нямате какво да загубите!

Енергията на спрялото махало се връща обратно при вас и вие можете да я използвате за вашите цели. Тук е моментът да намерите вашите махала, тези, които ще служат на вашите намерения.

И последно, но не на последно място – най-важното е просто да помним всичко това и да си създаваме навика да се пробуждаме навреме.

Успех!

Вашият коментар