Хронична дехидратация – част II

Дехидратация и патогени

Различни патогенни организми, като вируса на Епщайн-Бар, са по-способни да процъфтяват и да причиняват проблеми в тялото, страдащо от хронична дехидратация и синдрома на гъстата кръв. Ако се борите с различни хронични заболявания, поддържането на хидратация ще помогне на тялото ви да се справи по-лесно с патогените. 

Дехидратиращи напитки

Пиете ли кафе, сода или вино? Някои хора приемат всички тези напитки всеки ден и в много култури това е норма. За съжаление, с течение на времето, този модел може да доведе до тежка дехидратация и множество свързани с нея здравословни проблеми. Дори и да пиете малко вода между вашето соево лате и вечерното еспресо, тялото ви най-вероятно ще страда от дехидратация. И дори ако пиете само една чаша кафе всяка сутрин и запълвате остатъка от деня си с чаши вода и хидратиращо смути, все още е вероятно да сте дехидратирани и може да сте на ръба на образуването на гъста кръв.

Ако се отдавате от време на време дехидратиращи напитки като кафе, сода, алкохолни напитки, лате или студено кафе, не забравяйте да вземете допълнителни мерки, за да останете хидратирани с помощта на други храни и напитки.

Факторът сол

Лесно е да срещнете високи нива на сол в храните и ястията, които консумирате всеки ден. За съжаление, солта, която се поръсва обилно върху ястия в ресторанта или в пакетирани храни, не е солта, от която тялото ви се нуждае, за да функционира. Този вид сол може да опропасти усилията да останете хидратирани.

Адекватните нива на натрий в организма са от решаващо значение и източниците на този натрий могат да бъдат намерени в храни, богати на минерални соли, като целина и спанак. За разлика от рафинираната сол, тези храни осигуряват на тялото ви здравословен натрий, който не дехидратира вашата система. Докато изследователите знаят, че има сол в целината, те все още не са открили всички животворни подгрупи на натрия, открити в тази невероятна храна. Прочетете повече за лечебните ползи от целината в книгите на Антъни Уилям

Похапването на пръчици целина и богати на натрий зеленчуци е чудесен начин да внесете основни минерални соли в диетата си. Можете също така да добавите ежедневна купа спаначена супа  към менюто си – трансформираща храна, която е богата на натрий и е много хидратираща.

Термично обработена храна

Диетата, която е изключително съставена от готвена храна, може да поддържа дехидратацията. Приготвените храни принуждават тялото ви да изтегля течност от различни органи и клетки, за да помогне за тяхното разграждане. Това не означава, че готвената храна е лоша, но е полезно да балансирате готвената храна със сурови плодове и зеленчуци. Опитайте се да разберете съотношението между сурови и готвени храни, което е подходящо за вас и тялото ви. Ако не сте склонни да внасяте сурови храни в диетата си точно сега, поне се опитайте да направите най-здравословния избор на храна и помислете за добавяне на вода с лимон в ежедневието си.

Паника, тревожност и депресия

Ако страдате от тревожност, паника или депресия, от критично значение е да останете хидратирани. Ако тялото ви е дехидратирано и кръвта ви се сгъсти, всички тези проблеми могат да се влошат. Ако страдате от някакъв неврологичен проблем или сте подложени на силен стрес, хидратацията е от решаващо значение и наистина може да ви помогне да се излекувате.

Камъни в жлъчката

Ако страдате от хронична дехидратация в продължение на много време, може да започнат да се образуват камъни в жлъчката. Високопротеиновата диета и елиминирането на пресни плодове също могат да допринесат за образуването им. За съжаление може дори да не разберете за проблемите с камъните в жлъчката, докато не сте принудени да премахнете жлъчния си мехур в средата на петдесетте.

Предотвратете това, като включите в диетата си изобилие от плодове. За разлика от диетите с високо съдържание на протеини, които позволяват натрупването на камъни в жлъчния мехур, диетите, изпълнени с пресни плодове, листни зеленчуци и зеленчуци, могат да помогнат за разграждането и разтварянето на всички образувани камъни в жлъчката.

Ако обичате животински протеин, но искате да избегнете образуването на камъни в жлъчката, можете просто да намалите животинските протеини, като същевременно увеличите плодовете, зеленолистните  и зеленчуците в диетата си. Ако вече имате камъни в жлъчката и те причиняват проблеми, най-добре е да премахнете всички животински протеини, докато проблемът не бъде решен. Повече за здравето на жлъчния мехур и камъни в жлъчката в книгата „Лечителят медиум – Помощ за черния дроб“.

Примери за лечебни ястия, които са около 50% сурови и 50% варени:
  • Печен картоф заедно с хидратираща сурова салата от зелена салата, целина, краставица, домат, черен пипер и други нарязани зеленчуци.
  • Киноа, задушена на пара или сотирани зеленчуци и сурово гуакамоле с лимон, кориандър и нарязан червен лук, сервирани върху много сурови листни зеленчуци.
  • Ако обичате животински протеини, като парче дива сьомга, яжте го с голяма прясна салата.
  • Ястия като тези помагат на хората да останат хидратирани, защото суровата част от ястието помага да се компенсират някои от приготвените храни, които може да са леко дехидратиращи.


Първата част на статията можете да видите тук.

По материали от MedicalMedium.com

Прочетете повече за това как да се хидратираме и още много полезна информация в книгите на Антъни Уилям!

Вашият коментар

Хронична дехидратация – част I

Хидратирай се!