Сок от целина – въпроси и отговори (част I)

Преди да започнем да пием сок от целина е добре да знаем как точно да го направим, за да получим най-големи ползи. В тази статия* ще намерите някои от най-често задаваните въпроси, когато става дума за ежедневното пиене на сок от целина. 

*Статията е преведена и адаптирана от оригинална публикация на Антъни Уилям. 

Защо да пием ЧИСТ сок от целина? 

Сокът от целина е най-силен, когато го пиете самостоятелно, без никакви други примеси.

Макар че е чудесно да консумирате други зелени сокове или зеленчукови сокове и да добавяте продукти като спанак, зеле, магданоз, кориандър или ябълки, пийте тези смесени сокове в различно време от вашия чист сок от целина. Чистият сок от целина, се приема сутрин, НА ГЛАДНО. Ако пиете сока от целина сутрин на гладно, това ще подобри храносмилането на храните, които ядете през останалата част от деня.

Как да си направим сок от целина?

Съставки: една голяма връзка целина.

Упътвания: Измийте целината и я пуснете през сокоизстисквачка. ПРЕЦЕДЕТЕ я преди да пиете, не бива да остава никаква част от пулпата. Пийте веднага за най-добри резултати.

Какво е идеалното количество сок от целина, за да получа лечебните ползи?

16 унции чист сок от целина на ден (това е половин литър) е идеален за да се насладите на лечебните ѝ свойства. Увеличаването на приема до 24 до 32 унции на ден (литър) може да бъде изключително полезно за всеки, страдащ от хронично заболяване или някакви симптоми.

Колко целина е необходима за приготвянето на 16 унции сок (половин литър)?

Една голяма връзка обикновено дава 16 унции (2 чаши) сок.

Кога е най-добре да се пие сокът от целина?

Най-доброто време за пиене на сок от целина е СУТРИН НА ПРАЗЕН СТОМАХ, преди да консумирате нещо друго, освен вода или вода с лимон (изчакайте поне 15 до 30 минути след лимона или водата преди да пиете сок от целина). Сокът от целина е лечебна, а не калорична напитка, така че след това все още ще имате нужда от закуска, която да ви даде енергия сутрин. Просто изчакайте поне 15 до 30 минути, след като изпиете сока от целина, преди да консумирате нещо друго.

Трябва ли целината да е органична (био)?

Органичното е най-добро, но ако не можете да намерите, не се притеснявайте. Можете да закупите конвенционално отглеждана целина. Просто измийте всяко стъбло с капка естествен сапун без мирис и изплакнете добре с вода. Ако нямате естествен чист сапун за чинии, изплакнете бързо целина в топла вода. Не забравяйте да измиете всяко стъбло поотделно.

Мога ли да направя сок от целина предварително?

Най -добре е да пиете сок от целина веднага след изцеждането. Но ако нямате други възможности, не го оставяйте да престои повече от 24 часа. Ако използвате тази опция, не забравяйте да запечатате сока в буркан и да го съхранявате в хладилника.

Трябва ли да отрежа листата на целина, те имат горчив вкус?

Можете да ги оставите включени или да ги отрежете. Някои хора предпочитат да ги отрежат, защото те могат да направят сока малко по-горчив.

Мога ли да замразя сока от целина предварително?

Ако не можете да пиете сока от целина веднага след приготвянето му, а единственият вариант е да направите предварително и да замразите, тогава замразяването е вариант. Но това е последна мярка и не трябва да се разчита на нея. Прясното винаги е най-доброто. Мощните лечебни качества на сока от целина ще намалеят при замразяването му.

Мога ли да нарежа и измия целината предишната вечер, така че да е готова за сок сутринта?

Да, това е чудесен начин да се подготвите и да спестите малко време за следващата сутрин.

Ами ако не понасям вкуса на чист сок от целина?

Ако смятате, че вкусът на чистия сок от целина е твърде силен, можете да изцедите една краставица и/или една ябълка с целина. Това е чудесен вариант, докато се адаптирате към вкуса. Когато свикнете, продължете да увеличавате съотношението на целина. Най-големите ползи идват, когато сокът от целина се консумира самостоятелно.

Добре ли е да добавя лимон или лайм към сока от целина?

Сокът от целина работи най-добре сам. Добавянето на други съставки към сока ще разреди неговите лечебни свойства. Изчакайте 15-30 минути след като го изпиете, преди да консумирате нещо друго.

Мога ли просто да ям целина, вместо да я изцеждам?

Причината да изцеждаме сока от целина, вместо да я ядем е, защото сокът и отстраняването на целулозата (фибрите) е единственият начин да получим мощните лечебни ползи за лечение на хронични заболявания. В момента има тенденция, която препоръчва оставянето на каша в напитката. Опитайте се да не се подведете по тази тенденция. Оставянето на пулпата ще ви отдалечи от получаването на уникалните лечебни свойства на сока от целина.

Самото ядене на целина е полезно и трябва да бъде част от вашата диета, но никога няма да успеете да консумирате достатъчно целина, за да се възползвате в такава степен от свойствата ѝ. 

Мога ли да изцеждам корен от целина вместо целина?

Не, коренът от целина е различно растение от стъблата от целина с листа. Изцеждането на корен от целина няма да осигури същите лечебни ползи.

Следва продължение


Втората част на статията можете да видите тук.

Научете повече за лечебните свойства на сока от целина и още много полезна информация в книгите на Антъни Уилям!

По материали от medicalmedium.com

Вашият коментар

Ах, този В12!

Периодично гладуване (фастинг) – това, което не знаете