Саногенни места (първа част)

Това е малко по-различна статия от обичайните, които публикувам тук. С нея слагам началото на цял раздел, в който ще описвам саногенни места (буквално означава „оздравителни места“ – енергийни зони, манастири, светилища, природни местности), които посещавам. С това ще допълня поредицата за Свободната енергия с предложения за ползотворно изкарване на свободното време. Ще се радвам да попътуваме заедно 🙂

А има ли по-добро време за пътуване от…

Съботния ден

Знаете ли какво значи думата “събота”? На еврейски език “събота” означава “почивка”. Нали не си мислите, че това е случайно? Познати ли са ви думите: “Помни съботния ден, за да го освещаваш”? В Библията е казано, че Бог е създал небесата и земята в шест периода от време, които нарекъл дни: “И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал. И благослови Бог седмия ден и го освети”.

Е, какво по-добро дело можем да свършим ние, човеците, в събота, от това да си починем и да посетим някое място, което да зарадва душата ни?
В това отношение сме благословен народ. България е изпълнена с живописни красоти и свети места, на които можем да се заредим с енергия. Още по-хубавото е, че те са на крачка разстояние – независимо в кое кътче на Родината се намираме.

Ако през почивните дни сте в София, ви предлагам една кратка, но вдъхновяваща разходка до Клисурския манастир “Света Петка Параскева”. Манастирът се намира в близост до Банкя, а пътят до там е живописен и изпълнен с прекрасни планински гледки, които радват очите.

Самото място е тихо и някак отдалечено, въпреки близостта му до града. Манастирът е доста нов – точната информация за създаването му не е известна, но е реконструиран пред 1954г. от една монахиня.

Йоан е прероденият Илия

Още при влизането се почувствах в друго време и не съвсем на място. Причината вероятно е силната женска енергия на мястото – манастирът е изцяло женска обител. Била съм на много други свети места, разговаряла съм с монаси и свещеници, но тук нямаше шанс това да стане. Всички бяха много резервирани и мълчаливи и пазеха ревностно женското начало неопетнено. Забелязах, че има и млади монахини, момичета, по-малки от мен самата, които дори не поглеждаха никого в очите. Сякаш имаше невидима стена между мен и тях. Може би в следващия живот ще бъдат възнаградени за това… Но те надали вярват, че прераждането съществува. А в Библията е казано, че Йоан е прероденият Илия…

Такива мисли ме обзеха, докато се разхождах в двора на манастира. Там снимах и тази врата. За мен това бе олицетворение на Вратата към храма на Душата. Ако можех да я нарисувам, вратата към моята Душа сигурно би изглежала по подобен начин:

„Аз не се боя от Бога, а Го обичам!“

Вътре в самия манастир дълбоко впечатление ми направи надписът на една от иконите – Св. Антоний държеше в ръцете си свитък, който гласеше: “ Аз не се боя от Бога, а Го обичам.” Тази своеобразна мантра се запечата в съзнанието (най-вече в подсъзнанието ми) и ме подтикна да напиша тази кратка статия.

Така Богът в мен споделя с Бога във вас. 

Ще си позволя за цитирам  Учителя Петър Дънов:

„Кое спъва хората? Две неща спъват хората:

Първо, те не обичат Бога с всичката си душа, с всичкото си сърце, с всичкия си ум и с всичката си сила;

Второ, те не обичат ближния си, както себе си.“

*  *  *

„Може съвършено да изключите страданието! – Как? – Обичайте Бога!“

*  *  *

„Помни само едно: Ти си жива душа, която люби Бога.“

Сакрална геометрия

Нямаше как да пропусна и мандалите, които искряха навсякъде около мен. Очите ми явно са приучени да хващат нюансите на сакралната геометрия. Все пак затова дадох това име на сайта ми – SeaCredo = sacred [ˈseɪ.krɪd] + secret [ˈsiːkrət]   (на англ. ез. думите „свещен“ и „таен“ имат сходно звучене). 

На такива саногенни места енергията на пространството е особено благотворна – най-малкото заради архитектурните им особености. Когато присъстват и мощи на светец или чудотворна икона, ефектът става още по-осезаем.

Пътуване в паралелни светове

Душата обича да пътува, да се свързва, да се удивлява и да се вдъхновява. Да събира нови преживявания, нови впечатления, да опознава нови светове. А женската обител “Света Петка Параскева” е именно това – един различен свят, паралелна Вселена – на една крачка от нас.

Денят за почивка е предназначен именно за тази цел – пътуване в паралелни светове. Без осъждане, без сравнения – позволете на себе си да бъдете себе си, а на другите да бъдат други! Само така ще се обогатите духовно!

Подарете едно зареждащо пътешествие на душата си и тя ще ви бъде благодарна!

 

Вашият коментар