Първа чакра – Муладхара – връзката с корените

Муладхара и първи слой на енергийното поле

Всяка чакра е свързана с определен слой от енергийната обвивка на човек.

Първа чакра – Муладхара, е свързана с първия слой на енергийното поле (етерно-ефирното тяло). Тя отговаря за физическите функции и физическите усещания, чувството за физическо удоволствие или болка. Първият слой и първа чакра са свързани с автоматиката и автономните функции на човешкия организъм. Думата мул означава корен, а адхара – място. Затова тя е известна и като коренния център.

Изобразяване

В източната езотерична литератува всяка чакра е представена с определен брой венчелистчета, които всъщност са малки, въртящи се с голяма скорост енергийни вихри. Коренната чакра (Муладхара) има четири такива вихри, които отговарят на елемента Земя. Символично се изобразява под формата на тъмночервен лотос с четири венчелистчета, в чийто център има жълт квадрат с вписан червен триъгълник в него. Квадратът е емблема на елемента Земя, а триъгълникът с насочен надолу връх е символът на шакти, творческата енергия. В центъра е янтрата на притхви татва, елемента земя.

Разположение: В областта на перинеума при мъжете (между ануса и гениталиите) и в шийката на матката при жените. Проекцията ѝ върху гръбначния стълб е в областта на опашната кост.

Цвят: Рубинено червен.

Биджа мантра (семенна мантра): Лам.

Сетиво: Обоняние.

Муладхара – седалището на Кундалини

Муладхара е седалището или обителта на първичната енергия, кундалини шакти. Кундалини е змията, потънала в дълбок сън. Тя е източникът на цялта енергия на човечеството и във вселената, било тя сексуална, емоционална, умствена, психическа или духовна. Въпреки че тази енергия е една, тя приема различни качества и свойства в зависимост от психичните центрове, чрез които се проявява.

Целта на йога е да пробуди спящата кундалини чрез себепречистване и концентрация на ума, за да я поведе нагоре през чакрите към Сахасрара (коронната чакра), където като чиста енергия или Шакти, тя се слива с чистото съзнание, Шива.

Функции на Муладхара

Кореннтата чакра, или основната чакра, крие в себе си всички възможности на физическото състояние. Тук се намира нашето битие, тук се натрупва потенциалът на целия човешки живот. Ние сме “заземени и вкоренени” в живота благодарение на тази чакра. Тя е центърът на самосърханението, на материалното спокойствие и чувството за сигурност и защитеност. Отрицателните проявления на Муладхара са страха и гнева.

Чрез коренната чакра се свързваме с рода и традициите.

Муладхара отговаря и за материалното ни състояние, енергията на парите, професията и имуществото ни.

Муладхара и физическото тяло

Физическият еквивалент на Муладхара в ендокринната система са надбъбречните жлези. Те отговарят за производствоео на адреналин и реакциите за “борба или бягство”. Коренната чакра управлява работата на бъбреците, отделителната система, дебелото черво, ректума, ануса, бедрата, седалищния нерв. Отговаря за гръбначния стълб и за целия опорно-двигателен апарат – кости, зъби, крака, колене, ходила. Регулира работата на кръвоносната система и кръвния поток.

Положителни утвърждения за коренната чакра:

Аз съм силен/силна и способен/способна!

Аз обичам живота!

Аз с лекота преодолявам препятствията, взимам решения и винаги знам как да действам.

Имам достатъчно енергия да свърша всичко.

Йога асани за балансиране на Муладхара чакра

Гарудасана (поза орел)

От изправен стоеж десния крак се усуква около левия. Ръцете се усукват в предмишниците една около друга така, че левият лакът да остане отдолу. Дланите се събират пред лицето с палци към носа (наподобяващи клюн на орел). След това лявото коляно се сгъва бавно и тялото се снижава, докато лактите се доближат до коленете, а палецът на десния крак оприра в пода. Погледът е концентриран в неподвижна точка пред нас. Позата се повтаря с другия крак, в обратна посока.

Намаскарасана (поза поздрав)

Извършва се в клекнала позиция със събрани пред гърдите ръце в молитвен жест. Коленете са разтворени широко встрани, а лактите притискат вътрешната им страна.

Тадасана (поза палма)

Извършва се от изправен стоеж със събрани ходила. Тялото се стабилизира и тежестта се разпределя по равно между краката. Ръцете се вдигат над главата и пръстите се сплитат над тях. С вдишване ръцете, раменете и гръдният кош се изпъват нагоре и се застава на пръсти. Първоначалното осъзнаване е върху Муладхара чакра, която дава стабилност. След това осъзнаването се премества в Аджна чакра (чакрата на третото око).

Ханумасана (женски шпагат)

Тази поза е върховно изпитание за гъвкавостта на краката и тазобедрените стави. За улеснение може да се поставят възглавница или сгънато одеало под перинеума, за да няма напрежение. Не се препоръчва за начинаещи.

Балансът и хармонизирането на първа чакра осигурява спокойствие, чувство за сигурност и защитеност и подобрява материалното благосъстояние.

Погрижете се за корените си, за да имате стабилна опора по пътя нагоре!


По материали от книгата “Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха” от Свами Сатянанда Сарасвати и “Чакрите – източници на вътрешна сила” на Лой Со


Вашият коментар