(Про)буден ли си? (част трета)

„Един нагуал никога не позволява на когото и да било да узнае, че той дърпа конците! Нагуалът идва и си отива, без да остави следа. Тази свобода е това, което го прави нагуал!“ – Карлос Кастанеда

*Нагуал – нагуала обуславя едната половина на човека – магическата, безкрайната, тази над рационалността. Съответно другата половина се нарича „тонал“ – тя е човешката, логичната, пространство-времевата. Нагуал също е човек с особена енергийна структура, различна на обикновените хора, това е предводител на група магьосници, способен на уникални енергийни маневри. Човек даряващ сила за движение и трансформация, създание което най-често търси безграничната свобода, но това желание може и да не се срещне. Нагуалът е създание, притежаващо достатъчно лична сила, за да премества събирателната си точка свободно и е способно на уникални за обикновения наблюдател неща. Също така „нагуалът“ служи и за описание на безкрайната реалност извън човешкия „тонал“. Човешкият тонал се описва в книгите на Кастанеда като островче, заобиколено от бушуващите сили на „нагуала“.

„Човекът на знанието живее с действието, не с мисълта за действие“ –

Карлос Кастанеда


Сънувам ли?

Можете ли да отговорите със сигурност положително на този въпрос? Аз не мога. Ако някой е убеден, че в момента е буден и не сънува – не му вярвайте – той е унесен в най-сладката дрямка.

Сънят е полет на душата в пространството на варианти. Реалността е същото нещо. Разликата е там, че физическата реалност е „инертна като смола“, докато тъканта на съня е изключително гъвкава. В сънищата всичко се случва мигновено, в реалността обаче е нужно малко повечко търпение.

В плен на Майа

„Всичко, което се променя е илюзия, майа”. Във Ведите се казва, че Майа е „Световната илюзия“. В буквален превод Майа означава „Ма – не“ и „йа – това“, т.е. „това, което не съществува“.

Всички промени, които се наблюдават са в Майа, цялото творение е само видение, или казано с други думи – Бог се явява като света със всичките му имена и форми, същества и т.н. своята чрез майа. Така проявен, Бог има множество имена. Той е Върховната Душа. Това съответства на Брахман в индуизма, Логоса в западната философия и на Бог – Син в християнството.

Осъзнат живот

Какво означава да си о-съз-нат? Това значи да си в пълно съзнание, да не позволяваш да спиш наяве, да не се поддаваш на всичко онове, което има за цел да те приспи и да отнеме от жизнената ти енергия. Зомбирането на съзнанията е факт и самото му осъзнаване е крачка към пробуждането. Съзнанията са заети от ежедневното оцеляване, от наложените модели и разбирания за вярно и погрешно. Пробуденото съзнание има силата да се противопостави на това целенасочено приспиване. Ще ви дам рецепта за началото на този процес. Поддържането му зависи от вашата целенасоченост и упоритост.

Ето я и рецептата за осъзнатост:

1) Живейте „тук и сега“, но с ясно намерение за следващия момент. За живеенето „тук и сега“ сме слушали много. Важната част е след запетайката. Акцентирам на ясното намерение за следващия момент – нещо, което се испуска от много школи по медитация, които просто се стремят да „изключат“ потока на мислите. Оценявайте сегашното си състояние по неговите външни и вътрешни характеристики. Това ще рече да бъдете будни както по отношение на обкръжаващата ви реалност, така и относно вътрешното ви състояние. Не живейте в миналото или в бъдещето. Живейте сега с поглед напред – т.е. с чистото намерение на осъзнат творец. Ако просто живеете в настоящия миг, то вие сте обикновен наблюдател на будния си сън. Но ако целенасочено управлявате картините в главата си, то вие се превръщате в създател на реалността.

 

„– Къде си? – Тук.

 – Кое време е? – Сега.                                                             

 – Кой си ти? – Този момент.“ – Дан Милман

 

2) Спя ли? Задавайте си този въпрос, колкото се може повече пъти през деня. Така ще се научите да включвате автоматично вътрешния си наблюдател и да преминете плавно към управлението на реалността. Когато този процес се автоматизира и стане част от вас, вие ще имате контрол над будния си сън.

„Ако спя, никога не ми позволявай да се събудя, ако съм буден, никога не ми позволявай да заспя“ –

Китайска поговорка

3) Следете за знаците по пътя. Това са всички онези неща, които ви правят силно впечатления – от „случайните съвпадения“ до необичайни звуци, вметнати реплики или нещо, казано по телевизията. Това са вашите будилници. При регистриране на такъв знак, веднага включете вътрешния наблюдател и се попитайте „спя ли?“ Те ще ви припомнят да го правите по – често.

Същата роля играе и явлението, наречено „дежавю“. То се появява, за да ви припомни, че всичко е сладък сън, игра, която се мултиплицира множество пъти и че душата е мултиизмерно явление. За много хора то е разтърсващо явление, което помнят дълго и често разказват за него. Ако то е такова и за вас, използвайте го като един от вашите будилници.

Не забравяйте да се похвалите, че сте на правилния път. Потупването по рамото от близък човек е винаги от полза 🙂 

4) Яжте, пийте, дишайте и се движете правилно. Ще кажете – какво общо има това с осъзнатостта? Ами буквално всичко. За да може човек да се поддържа в състояние на осъзнатост, му е нужна свободна енергия. А тя идва чрез живата храна и вода, чистия въздух и физическата активност. Има многобройни начини да си набавим тези компоненти. Ще обърна по-голямо внимание на това в отделни статии по въпроса. Засега е нужно да научите, че без грижа за физическото тяло, няма психични постижения. Както и обратното. 

5) Следете за качеството на своите мисли. Тук ще ви подхвърля още една идея за размисъл – мислите не са наше производство – ние сме просто антени, които ги прихващат. Хубавото е, че като такива, ние можем да се настроим на определена честота и да ги филтрираме. За това се пише във всички ню ейдж книги и се проповядва като модата на положителното мислене. Но въпросът стои по малко по-различен начин. Няма човек, който да мисли постоянно и на 100% положително. Препоръчвам ви да си повтаряте често тази мисъл. Ако постоянно се обвиняваме, че не успяваме да постигнем съвършенство, то най-вероятно ще получим обратния резултат. Тайната е в това съзнателно да „усилваме“ сигнала на приятните мисли и да „намаляме“ този на неприятните. Това се прави с определено ноу-хау по въпроса. Техниките са описани в литературата за личностно усъвършенстване. Ще говоря подробно по този въпрос в някоя от следващите ми статии.

6) Не забравяйте, че животът е игра. Като такава, крайната цел е се забавляваме, докато учим. Естественото състояние на човек е радостта. Просто е нужно да определим кое наистина ни радва и да го изберем, без разбира се изборът ни да вреди на другите. И всичко това – с благодарност!

БЛАГОДАРЯ ВИ!


Тази статия трябваше да завърши с урок по осъзнато сънуване и споделяне на личен опит по въпроса, но ще оставя това за другия път. Явно ще има и част четвърта 🙂

 

Вашият коментар