Неограничена власт

Кой е Антъни Робинс?

Антъни Робинс посвещава повече от половината си живот в помощ на хората по пътя към откриването и развиването на техните уникални максимални възможности. Той е бил консултант по върхови постижения на ръководители на организации като Ай Би Ем, Американ Експрес, Мак Донел-Дъглас и американската армия, както и на професионални спортни отбори, спечелили златни медали. Робинс и в момента дава съвети и консултации на редица световноизвестни личности и е главен съветник на множество организации и общности.

През 1991г. създава фондация с идеална цел за бедни деца, бездомни, стари хора и затворници.

Тони Робинс провежда множество семинари всяка година, повечето от тях на тема „самопомощ“ и „позитивно мислене“, в които се практикуват впечатляващи дейности като ходене по жарава, масажи и физически упражнения, с активно участие на публиката.

В своите книги, семинари и речи Робинс подкрепя гледни точки, техники и други практики, за които твърди, че помагат на последователите да подобрят живота си. Той говори за различни човешки потребности и влияния, които засягат хората, силата на вземане на решения и необходимостта да се постигне емоционално майсторство.

Какво е НЛП?

Невролингвистично програмиране (за кратко НЛП) предоставя техники и инструменти за изследване на собственото ни поведение и поведението на другите, помага ни да осъзнаем към какво се стремим, да открием успешни житейски модели за това в най- близкото ни обкръжение и да ги използваме за по-бързото и ефективно постигане на собствените си цели.

НЛП е система за изследване и промяна на реалното житейско поведение чрез набор от принципи, поведенчески похвати и техники. То позволява да се променят, възприемат или отстраняват навици и предоставя възможност за избор на най-добрия за всеки човек рационален, емоционален и физически статус. НЛП ни предлага практически познания за това как да надраснем своя индивидуален житейски опит и да повишим способността си за постигане на по-добро качество на живот.
Невро – означава, че нашите преживявания и мисли намират физиологично отражение в жестовете, движенията на тялото, очите, главата, дишането, интонацията, скоростта, силата, тоналността на речта ни. Като ги наблюдаваме и променяме, можем да оказваме влияние върху нашите субективни преживявания.

Лингвистично – подчертава, че нашите вътрешни преживявания намират израз в езика, с който говорим. Като изменяме начина, по който разговаряме, ние можем да изменяме както собствените субективни преживявания, така и чувствата и реакциите на другите хора.

Програмиране – означава, че можем да променяме и насочваме собствените си мисли и поведение в желаната от нас посока така, както компютърът бива програмиран да върши определени неща.

Позитивна психология и НЛП

Основателите на НЛП Ричард Бандлър и Джон Гриндер казват, че НЛП е в състояние да се справи с проблеми като фобии, депресия, разстройство, поведенческо разстройство, психосоматични заболявания и разстройства в обучението. Тяхната заявена цел е в „намирането на начини да се помогне хората да имат по-добър, по-пълен и по-богат живот”.

НЛП може да се използва успешно като метод за получаване на бързи резултати в позитивната терапия. Клиентът има възможнот още на място да види и преживее трансформация към по-продуктивно състояние и това да даде положителен тласък на бъдещата терапия. Според моите впечатления, методът ще ми бъде от полза както в личния живот и социалните ми контакти, така и в професионален план като терапевт. Това не е първата книга за НЛП, която съм чела и определено няма да бъде последната. Изпробвала съм много от техниките, описани в книгата и за мен те наистина работят.

Неограничена власт – над какво?

В книгата на Тони Робинс не се говори за власт и надмощие над другите, а за власт над самите нас. Това е буквално “нова наука за лични постижения”, както самият автор се изразява. Могъществото се крие не в някакви външни обстоятелства, а в нашето най-силно оръжие – “биокомпютърът в главата ни”. Според автора се обръща повече внимание на вредното, отколкото на полезното влияние на връзката тяло-ум. Знаем по-малко за начините, по които положителните състояния могат да ни излекуват, отколкото за отрицателните.

Бях приятно изненадана от факта, че авторът отделя цяла глава, за да говори за поддържането на енергиен баланс и здравословното хранене. Нейното име е Енергията – горивото за съвършенството. Предложени са няколко ключа за здравословен живот като силата на дишането, поемането на храни, богати на вода, принципът на ефективното комбиниране на храните, законът за контролираната консумация, принципът на ефективното приемане на плодове и митът за протеините.

Самият Робинс е страдал от наднормено тегло в миналото си и споделя принципите, които е изпитал върху себе си, след като е моделирал поведението на хора, които са здрави и жизнени. Защото ако биохимията е в хаос, няма да има кой знае колко голям ефект от никакви велики практики.

Неограничена власт или изкуството да владеем себе си

Книгата е издадена през 1986г. с оригинално заглавие “Unlimitted Power”. По това време президент на САЩ е холивудският актьор Роналд Рейгън, наричан още “тефлоновият президент”, защото репутацията му не може да бъде опетнена, заради чаровната му усмивка. Студената война е към края си и изходът от нея вече е ясен. В СССР Горбачов вече е започнал “перестройката”. Очертаващият се нов еднополюсен свят вещае “края на историята” (както няколко години по-късно ще бъде обявено от Франсис Фукуяма).

Темата за властта винаги е номер едно, особено в страна като САЩ. Но в книгата си Тони Робинс говори за един нов тип власт – изкуството да владеем себе си. Също както актьорът Рейгън го прави много умело през целия си мандат.

Книгата се състои от 567 страници и 21 глави, групирани в 3 раздела. Всяка глава започва с подходящ цитат от известна личност.

За мен най-ценното в книгата са многобройните техники и упражнения, които имат непосредствено практическо приложение още по време на четенето. Ето някои от тях:

➢ Моделът на точността;

 

➢ Моделиране (копиране на физиологията на друг човек);

Копирането създава сходни физиологични процеси, като изтъква причастността ни към другия човек. Когато копираме, получаваме положителния ефект от чувствата,опита и мислите на събеседника си. Това е мощен, чудесен и вдъхващ сила урок затова, как да живеем хармонично в един свят заедно с другите човешки същества.

 

➢  Как хората възприемат общуването. Видове сетивност – зрителен, слухов и кинестетичен канал;

 

➢ “Картата не е територия” – преструктуриране на контекста и преструктуриране на съдържанието;

Едно на пръв поглед неприятно преживяване може да е много позитивно в друг контекст (спомнете си приказката за Грозното патенце). Смисълът на ситуацията може да бъде променен (дори концепцията за смъртта).

 

➢  Преструктуриране на поведението чрез работа с част от подсъзнанието;

 

➢  Създаване на котви за продуктивни състояния. Справяне с негативните котви.Котвата е сетивен дразнител, свързан със специфична комбинация от състояния. Котва може да бъде дума, фраза, усещане или предмет. Това може да е нещо, което виждаме, чуваме, чувстваме, което можем да вкусим или помиришем. Котвите имат голяма сила, защото могат мигновенно да предизвикат продуктивни състояния.

 

➢  Метапрограми и ценностни системи.
Метапрограмите осигуряват структурата, която решава на какво да обърнем внимание, какъв е смисълът на преживяванията ни, в каква посока ни водят. За да работите с компютър, трябва да познавате неговия софтуер. За да общувате ефективно с даден човек, трябва да познавате неговите метапрограми.
След като опознаете собствената си ценностна система, ще бъдете в състояние да решите проблемите с всякакъв род взаимоотношения или всяка вътрешна представа, която ви въвлича в конфликт.

Книгата завършва подобаващо в духа на позитивната психология с главата:

Петте ключа за щастието и благосъстоянието, които включват:

1) Справяне с неуспехите;
2) Справяне с отказите;
3) Справяне с финансовите затруднения – правилото на 10%;
4) Справяне със самодоволството. Комфортът като разрушителна емоция;
5) Винаги давайте повече, отколкото очаквате да получите!

НЛП не е тъждествено с позитивното мислене. Както казва авторът: проблемът с позитивното мислене е, че трябва да мислиш за него – и междувременно често става късно да направиш това, което искаш.

Бащата на съвременната позитивна психология Мартин Селигман казва: “От Буда до Тони Робинс – съществуват около 2000 предположения какво прави хората устойчиво щастливи.”

“Неограничена власт” е за хората, които обичат бързите резултати. Тя е прекрасно настолно четиво за всички онези, които вярват в безграничния потенциал на човешкото същество. Упражненията в нея могат да се изпълняват всеки ден и да се изпробват лесно на практика в ситуации от личния живот. Книгата би могла да се чете пред колективи в различни организации, хора във възстановителни центрове, ученици, студенти и всички онези, които се стремят към личностно израстване и усъвършенстване.

Защото властта е в наши ръце!

 

 

Вашият коментар