Музикотерапия

„Мелодията е същността на музиката“

Allegro!

През 1993г. Франсис Раушер, невролог от университета в Уисконсин, открива необичаен ефект от музиката на Моцарт върху физиологията на хората. Слушането на „Соната в до мажор за две пиана“ подобрява умствените способности на студентите – те показват по-добро представяне на тестовете.

Някои други експерименти също показват положително влияние на музиката на Моцарт върху активността на мозъка. Наскоро Раушер обяви нови резултати, свързани с ефекта от музиката на Моцарт. Музиката се пуска на плъхове, които трябва да изпълняват различни задачи, свързани с паметта и интелигентността. Логично е, че плъховете трудно биха оценили красотата на класическата музика. Обаче, както в случая с опитите с хора, музиката значително подобрява способността на животните да изпълняват задачи.

В същото време ученият не само проверява напредъка в изпълнението на задачите, но и изследва и мозъка на плъховете. Така той разбира, че музиката на Моцарт е засегнала дейността на някои гени и производството на няколко белтъка, отговорни за паметта и вниманието. За да сравни резултатите от неговия експеримент, Раушер изследва същите параметри при контролна група плъхове, които вместо музика получават еквивалентно количество „бял шум“.

Кръвно налягане

Проучване, публикувано в Journal of Health Psychology, установява, че участниците, слушали класическата музика, имат значително по-ниски нива на кръвното налягане, отколкото участниците, които не са слушали никаква музика. Изследователите вярват, че слушането на музика може да помогне на сърцето да се възстанови от стрес, като по този начин намалява кръвното налягане.

По-добър сън

Класическата музика може да бъде лесен домашен лек за неспокойния сън. Проучване от 2006 г. установява, че студентите с нарушения на съня спят по-добре, когато заспиват на класическата музика, отколкото тези, които не се заспиват с музика. Музиката, която има редовен ритъм, нисък тембър и спокойни мелодии, е най-ефективна за подобряване на качеството на съня.,

Облекчаване на болката

Изследванията показват, че музиката може да бъде ефективна при намаляване на болката при хирургичните интервенции и онкоболните пациенти. Проучване от 2006 г. установява, че групите с хронична болка, които слушат музика, съобщават, че изпитват по-малко болка и имат по-голям контрол над депресията и уврежданията си от тези, които не слушат музика. Изследователите предполагат, че музиката улеснява възстановяването от операциите и дори насърчават сестрите да я използват като инструмент за рехабилитация.

Засилване на интелекта

През 2001 г. група изследвани лица, които слушат соната на Моцарт само за 10 минути, показват резултати на IQ, които са с близо 10 точки по-високи след изследването, отколкото преди това. Изследователите обясняват, че класическата музика подобрява пространствено-времевите разсъждения на мозъка или когнитивното разбиране за това как предметите или техните части могат да се подредят в пространството.

По-остра памет

В проучване, публикувано в Learning and Individual Differences, една група студенти слушат едночасова лекция, в която класическата музика се изпълнява на заден план, а друга група слушат лекцията без музика. Тези в първата група отбелязват значително по-добро представяне на теста, направен след лекцията, в сравнение с втората група. Изследователите вярват, че музиката прави студентите по-възприемчиви към информацията, което им позволява да я съхраняват и да си я припомнят по-ефективно.

Намаляване на стреса

Учените са открили, че слушането на класическа музика може да помогне за намаляване на стреса чрез понижаване на кортизоловите нива в организма. В едно проучване на изследователи от Медицинския университет Каошиунг в Тайван бременните жени съобщават, че слушането класическа музика всяка седмица облекчава стреса и безпокойството им. Тези ефекти могат да се прилагат върху бъдещите майки. Друго проучване установява, че болничните пациенти, които слушат музика на слушалки, намаляват тревогата си преди и след операция. Това е още едно доказателство, че музиката е естествено природно лекарство за тревожността.

По-релаксирани

Не е нужно да плащаме за скъп спа или масаж, за да извлечем ползите от малко почивка и отмора. Изследване, публикувано в Journal of Behavioral Medicine, установява, че изследвани лица, изложени на класическа музика, са имали намаление в мозъчната активност и понижена сърдечна честота, което ги кара да се чувстват по-спокойни и отпуснати.

Сближаване с другите

Хармонията с другите може да започне с хармонията в музиката, според едно ново изследване. Проучване от 2014 г., публикувано в Aging Mental Health, показва, че сред хората с деменция музиката служи като инструмент, за да се чувстват по-свързани с другите. Според същото изследване семействата на тези хора оценяват положително сближаващите аспекти на музикалната връзка, независимо дали става дума за пеене заедно или за участие в сесии за музикална терапия.

Ето какво показват резултатите от най-дългото научно проучване на щастието:

78- годишното изследване, проведено от учени от Харвардския университет отговаря на въпроса какво ни прави щастливи. Робърт Уолдингер –професор по клинична психиатрия в Медицинското училище на Харвард и четвърти директор на самото проучване, обяснява: „Най-ясното послание, което получихме от това изследване, бе следното: добрите връзки ни поддържат по-здрави и по-щастливи. Точка.“

Хубаво е да се докоснем до факта, че има наука зад вековните медицински практики, които не изискват поставянето на неизвестни вещества в тялото ни, за да се облекчат проблеми като стрес, депресия, безпокойство и пр. Но още по-интригуващо е да се мисли нещо толкова просто като звук може да се използва не само като средство за забавление, а да насърчи изцелението и благополучието на човек.

1 мнение за “Музикотерапия”

Вашият коментар