Йога и здраве

“Когато започнем да изпитваме отново вътрешна връзка с нуждите на тялото си, възниква напълно новата способност за топла обич към себе си. Изпитваме качествено ново усещане за автентичност в загрижеността си, което пренасочва вниманието ни към здравето, храненето, енергията ни и начина, по който управляваме времето си. По-добрата грижа за себе си възниква спонтанно и естествено, а не като отговор на някакво “трябва”. В състояние сме да изпитаме мигновено и автентично удоволствие от гижата за себе си.” Стивън Коуп, „Йога и търсенето на истинския Аз“ 

Темата, за която ще ви поговоря днес, е свързана с ползите от една практика, която има отношение към физическото и психичното здраве на човек. Това е разказ от първо лице за моят собствен път в Йога. Статията ще има продължение, в което ще публикувам резултатите от изследване по темата, над което работя в момента.

Йогата е част от ежедневието ми вече повече от десет години. Практикувала съм както в студия с инструктури, така и самостоятелно вкъщи. По време на заниманията ми се запознах с много хора, за които йога не е просто тренировка за раздвижване на тялото, а цялостна програма за по-здравословен начин на живот. Повечето от тях се хранят осъзнато, грижат се за тялото и психиката си чрез ежедневни практики и се радват на добро здраве.

Йогата е широко поле, все още неизследвано в дълбочина от западната наука. Философията на йога е пряко свързана с аюрведа, източната философия и в частност будизма. Хората, за които йога е начин на живот, имат по-различен мироглед и специфично виждане върху темата за поддържането на здравето, превенцията и профилактиката на заболяванията. Причините за болестта се търсят в емоционалните корени, което от своя страна има пряка връзка със западната психосоматична медицина. Биомедицинският подход на Запада постепенно отстъпва място на биопсихосоциалния модел, което отваря и вратата към по-доброто познаване на източните практики. Всъщност психосоматиката е модерното име на древното знание за връзката между духа (психиката) и тялото.

Изследването

В магистърската програма по Психология на здравето, която следвам, ми предстои да проведа качествено излседване за връзката между йога и здраве. Чрез това излседване целя да спомогна именно за построяването на този мост между древността и настоящето, между Изтока и Запада. Ще дам своя принос чрез качествено изследване на йогата като източник на добро здраве и силен имунитет.
Целта на изследването е даде повече подробности чрез личния опит и преживяванията на хора, които практикуват системно йога и да опише субективното им здравословно състояние в следствие от практиката.

Ще публикувам резултатите изследването и анализите в отделни статии.

Моят път в Йога

За мен йога е един различен начин да обитаваме тялото си. Моят път, свързан с йога, е доста дълъг, предвид сравнително краткия ми жизнен опит. С йога като философия се запознах още през ученическите си години чрез една книга от домашната ни библиотека. Още тогава търсех алтернативни начини за подобряване на здравето си, защото от малка страдах от множество алергии. В малкия град, в който израснах, нямаше възможност да посещавам курсове по йога. Това се случи, когато се преместих да живея в София. Записах се на школа, която посещавах няколко години. Там изучих по-подробно философията на йога и аюрведа, станах вегетарианка и промених начина си на живот. Това определено се отрази и върху здравословното ми състояние. Алергиите ми намаляха, субективно се чувствах по-здрава и по-жизнена. Сега продължавам с практиките – както у дома, така и в различни студия за йога.

Тенденцията, която наблюдавам сред хората, практикуващи йога през всичките тези години, показва недвусмислено, че йога подобрява здравето – във всеки негов аспект. Редовните практики, дихателни упражнения и медитации спомагат за подобряване и поддържане на психическото и физическото здраве на хората. Една от най-значимите ползи от йога за западния човек е именно редуцирането на стреса. А както знаем – имунитетът има пряка връзка с нивата на възприетия стрес. Така йога не само огъвкавява тялото, но прави психиката по-пластична и по-адаптируема към съвременния забързан начин на живот.

Здравето е лична отговорност

Живеем в епоха на мултикултурализъм. Вече няма пречки за споделянето на информация. Достъпът до информационни ресурси е свободен чрез глобалната мрежа. Всеки човек има възможност да проучи основите на йога като философия и да вземе от нея каквото му е нужно. В големия град всеки има достъп до добри инструктори.

За някои йога носи душевен мир. За други – трансцедентални преживявания чрез медитациите. За трети – дихателните практики са път за лечение на множество проблеми на респираторната система и обмяната. Някои практикуват просто за раздвижване на тялото и поддържане на добра форма. Мотивите са различни, но общото е стремежът към по-добро здраве.

Йога е регулация от типа “от долу нагоре”. Тя е един вид поемане на лична отговорност за цялостното ни здравословно състояние. Западният човек е свикнал някой друг “отвън” да се грижи за здравето му – било чрез посещение при лекар или психолог. Това е регулация от типа “от горе надолу”. Не се търси коренът на проблема, а се лекува единствено проявеният симптом. Психосоматиката навлиза все повече в западното разбиране за медицината. Това прави йогата все по-подходяща при провеждане на различни лечения и терапии като спомага осъзнаването на връзката психика-сома. Йогата става все по-популярна и в неиния терапевтичен вариант – като помощник за лечение на потиснати травми. Вече са доказани ползите от практикуване на йога чрез ЯМР при травмирани пациенти. Заниманията с йога подобряват качеството на невронните връзки, от там спомагат за балансиране на хормоните, което от своя страна дава отражение върху имунитета и цялостното здравословно състояние на човек.

Обществото, в което живеем, става все по-разнородно по състав. Хората мислят все по-освободено, допускат до съзнанието си различни и далечни от собствената им култура идеи и вярвания. В стремежа си към здраве, днешният човек съумява да произведе една сложна компилация от методи, заимствани от разнородни културни течения. Целта е да се вземе най-доброто от всичко, което да работи в полза на човешкото здраве. Религиозните доктрини отдавна нямат голяма тежест в западния свят. Някои християни например интегрират йога и други аспекти на източната духовност в молитва и медитация – съществува т. нар. „християнска медитация“.

Забързаният модерен човек отделя много малко време за поддържане на здравето си. Чрез йога това се случва естествено, без специални усилия. Ето защо тази практика успешно си проправя път и става все по-популярна. Саморегулацията в лицето на йога дава по-голяма свобода на човек, по-голямо вътрешно спокойствие и увереност, че здравето му зависи от самия него.

Вашият коментар