Втора чакра – Свадхищхана – изворът на силата

Свадхищхана и втори слой на енергийното поле

Втора чакра – Свадхищхана, е свързана с втория слой на енергийното поле (емоционалното тяло). Вторият слой и втората чакра са свързани с емоционалния ни живот. Чрез тях изживяваме емоциите и чувствата си. Буквалното значение на думата свадхищхана е собствена обител. Санстритската дума сва означава себе си, а стхан – местообитание.

Изобразяване

Чакрата се символизира от пурпорен лотос с шест венчелистчета. В центъра има бял полумесец и янтрата апас татва – елемента Вода. Янтрата на полумесеца и биджа мантрата яздят крокодил, който символизира скритите движения на кармите.

Разположение: На два пръста под пъпа или една длан над половите органи.

Цвят: Портокалено оранжев.

Биджа мантра (семенна мантра): Вам.

Сетиво: Вкус.

Свадхищхана – чакрата на сексуалността

В дадения случай става дума за преливане на енергия между взаимно привличащи се сили. На нивото на тази чакра се учат хармония на отдаването и взаимодействието. В древните източни учения я наричат “опора на личността”. Става дума за това как да се научим да бъдем опора на самите себе си и на другите, как да се научим да складираме енергия.

Свадхищхана и “морето” от емоции

Първоелементът Вода е квитесенцията на нашия живот. А източникът на творческите сили може да се намери в чакрата на сексуалността. Символът на тази чакра е лунният сърп. Той символизира творческите възможности и разтварянето на твърдата Земя в елемента Вода. Кръвта, лимфният поток, междуклетъчната течност, сълзите, слюнката – всички те съдържат елемента Вода. Луната, както и водата, са сродни с чувствата ни: през цялото време се променят.

Функции на Свадхищхана

Свадхищхана чакра се свързва с търсенето на удоволствия и сигурност, Съответства на езика и половите органи. При тази чакра се набляга на преодоляването на страха и на забавлението, извличането на наслади и сексуалното взаимодействие. Когато свадхищхана се задейства, може да се прояви под формата на непреодолими желания и копнежи.

На по-дълбоко ниво свадхищхана е седалището на индивидуалното и колективното несъзнавано. Тя е хранилището на всички самскари, минали умствени впечатления, сърханени под формата на архетипи. Тя е средище на най-примитивните и дълбоко вкоренени инстинкти на човечеството.

Чрез пречистване на този център се превъзмогва животинската природа.

Отрицателното проявление на Свадхищхана е чувството за вина.

Свадхищхана и физическото тяло

Физическият еквивалент на Свадхищхана в ендокринната система са половите жлези – яйчници при жените и тестиси при мъжете. Сакралната чакра управлява работата на пикочния мехур, бъбреците и половите органи, тънките и дебелото черво. Отговаря за сексуалната функция и повишаването на жизнения тонус, както и за творческата енергия.

Положителни утвърждения за сакралната чакра:

Аз се наслаждавам на даровете на живота и ценя онова, което имам.

Аз привличам към себе си любовта и успеха.

Аз казвам “ДА!” на мечтите и желанията си.

Аз се отварям за чувствата и емоциите и си позволявам да приемам даровете на живота!

Йога асани за балансиране на Свадхищхана чакра

Пашчимотанасана (поза за разтягане на гърба)

Седнете на пода с изпънати крака. Ходилата са събрани, а ръцете са върху коленете. Това е изходно положение. Бавно наклонете тялото от хълбоците и се опитайте да хванете стъпалата с длани. Ако не е възможно, хванете глезените, прасците или друга част н краката, която достигате без усилие. Движете се бавно. Отпуснете мускулите. Опитайте се да докоснете коленете с чело. Задръжте позицията за няколко вдишвания и издишвания. Бавно, прешлен по прешлен, се върнете в изходно положение като най-накрая изправите врата и главата.

Марджари-асана (поза котешко протягане)

Поставете дланите плътно на пода като ги разположите точно под раменете. Коленете трябва да са точно под тазобдрените стави, перпендикулярно на пода. Вдишайте като повдигнете главата и огънете гръбнака надолу. Поемете въздух.

Издишайте, докато навеждате главата и изпъвате гръбнака нагоре. В края на издишването стегнете корема и приберете седалището навътре. В това положение главата се намира между ръцете с лице към бедрата. Това е един рунд.

Вягхрасана (поза тигър)

Заемете изходно положение марджари-асана и гледайте напред. Извийте гръбнака надолу като дъга, изпънете десния крак и го протегнете нагоре и назад. Сгънете дясното коляно и доближете пръстите на крака към тила.

Изпънете десния крак, после сгънете коляното и приберете крака под хълбоците. Едновременно с това огънете гръбнака нагоре и наведете главата надолу, приближавайки коляното към челото. Дясното ходило не трябва да докосва пода. Бедрото се притиска към гръдния кош.

Повторете и с другия крак.

Балансът и хармонизирането на втора чакра осигурява емоционално здраве и пълноценни взаимоотношения!


По материали от книгата “Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха” от Свами Сатянанда Сарасвати и “Чакрите – източници на вътрешна сила” на Лой Со


Вашият коментар