Благо-Даря!

Благият Дар

От известно време пиша думата „БлагоДаря“ по този начин. Защо го правя?

Първо искам да подчертая, че съм получила благ дар чрез позитивната емоция, която се е породила у мен. И второ – излъчвам този благ дар към Вселената, която като огледало го отразява обратно към мен. Всъщност, когато актът на БлагоДарността е осъзнат, това е вид наричане. А наричането, както знаем, има магическа сила…

Българският език е прекрасна съкровищница. Колко често се замисляме за смисъла на думите, които изричате вреки ден, просто така, по инерция? БлагоДарим от учтивост, защото така е прието, за да не ни помислят за невъзпитани, за да се харесаме на някого или защото като малки мама и тате са ни казали да правим така.

Думи „на вятъра“?

Езикът е богатство – и това не е просто клише. Мислите имат силата да оформят материята, какво остава за думите? Всяка дума притежава специфична вибрационна честота. Когато сме осъзнати за това, което изричаме, думите ни могат да направят чудеса с живота ни. Ние буквално постоянно правим заклинания, особено когато примесваме речта си със силна емоция. Думите никога не отиват „на вятъра“. Във Вселената се държи сметка за всяки квант енергия и по закона на при(в)личането всичко се връща към нас.

Страхотно, жестоко, адски яко, ужасно ми харесва!?

Моля ви! Моля ви, не употребявайте тези думи. Никога. Те съдържат в себе си всички друго, но не и положителните конотации, които се опитваме да им придадем. Тук влизат в употреба часовете по български език. Вгледайте се в корена на тези думи – това ли искате в живота си? Страх, жестокост, ад, ужас?! Надявам се – не. Нека ви дам няколко алтернативи: чудесно, прекрасно, приказно, фантастично… Време е синонимният речник да влезе в употреба.

Вселената обича БлагоДарността!

Колкото по-БлагоДарни сме, толкова повече Блага получаваме. Това е. БлагоДарността увеличава изобилитo в живота ни – това, за което БлагоДарим, се умножава! Ахо хубавото не е много – то ще се увеличи. Ако пък вече го има, ще се умножи. Опитайте – още днес! Чувам, че се питате…

За какво да БлагоДаря?

Лимит НЯМА! Можете да БлагоДарите за нещо голямо, за нещо малко, за слънцето навън, за синьото небе, за покрива над главата ви, за хляба на масата ви… БлагоДарете на сърцето си, че бие неуморно и винаги е с вас, БлагоДарете на очите си, че виждат този прекрасен свят, БлагоДарете за всичко, което имате, както и за това, което искате, но все още не е част от живота ви. БлагоДарете за уроците, които ви се подаряват. БлагоДарете, че БлагоДарите!

Всяка сутрин аз започвам деня си с БлагоДарност. Това е най-прекрасната молитва и най-добрата медитация за успешен ден. Можете да БлагоДарите и преди сън – за всичко, което се е случило през деня. Спокойно, няма да „предозирате“ 🙂  Опитайте! Давам ви гаранция за бързи резултати 🙂

 

Дневник на БлагоДарността

Словото има огромна сила, писаното слово – още по-голяма. Ето защо е прекрасно да записвае това, за което сме БлагоДарни всеки ден. Ако летвата ви се струва твърде висока, може да си направите график – можете да БлагоДарите в определени дни от седмицата, или веднъж седмично. Вие решавате – важното е да го правите редовно. Това е вашият „поръчков лист“ към Вселената. А тя, Вселената, е безпристрастна и безкрайно щедра. В непроявеното пространство на варианти има всичко, от каквото се нуждаете. Пресегнете се и си го вземете!

„БлагоДарствено посещение“

В книгата си „Благоденствие“ бащата на позитивната психология Мартин Селигман предлага много ефективна техника за увеличаване на БлагоДарността в живота ни. Накратко: напишете БлагоДарствено писмо до избран от вас човек и му го занасяте лично. Писмото трябва да се състои от около 300 думи, да е конкретно. в него уточнявате какво точно този човек е направил за вас и как постъпката му е повлияла върху живота ви. Разкажете му накратко с какво точно се занимавате сега и колко често си спомняте за стореното от него. След това посетете човека ЛИЧНО, но не му разкривайте целта си. Когато се срещнете с човека, прочетете му писмото, без да бързате. Обърнете внимание на неговите и на своите реакции. Ако се опита да ви прекъсне, кажете му, че държите да ви изслуша. След като прочетете написаното, заедно обсъдете съдържанието му и чувствата си един към друг.

Един месец след това ще бъдете по-щастливи и по-малко депресирани!*

*Това е доказано с рандомизирано, контролирано изследване. 

 

БлагоДарността привлича блага!

Когато чуят думата „блага“, повечето хора си представят матерални богатства. Но това е само едната страна на монетата. Благо е всичко онова, което кара душата ни да „пее“. Това включва любов, приятелства, радост, удовлетворение… (допълнете списъка сами). Тук отново важи с пълна сила Законът за даването. Прошката означава да даваме – любов, утеха и всички блага в живота – а докато даваме, получаваме.

По-блажено е човек да дава, отколкото да получава.

Законът на БлагоДарността

Ще завърша тази статия с една мисъл на Джоузеф Мърфи, която прекрасно резонира с написаното до тук.

„Преди всичко, приемете докрай и с цялото си сърце, че съществува Безграничен разум, от който произтичат всички неща. Второ, вярайте, че този Източник откликва на същината на вашите мисли. И трето, свържете себе си с Безграничния разум чрез дълбоко чувство на вътрешна БлагоДарност!“

Съществува закон за БлагоДарността и трябва да бъдете в съгласие с него, за да постигнете резултати. В Библията този закон гласи: Приближавайте се към Бога, и той ще се приближи към вас (Як. 4:8) Каквото запечатате в подсъзнанието си, ще намери съответния израз.

И нека прилагаме по-често думите на Учителя Петър Дънов:

„Никога не говорете в отрицателна форма: “Не прави това, не прави зло!”. Казвайте: “Прави добро!”. Вместо думите “Не лъжи!”, кажете: “Говори истината!”. Колкото по-малко говорите за отрицателните неща, толкова по-добре. Трябва да говорите за положителното.“


Използвана литература:

Джоузеф Мърфи – „Силата на твоето подсъзнание“

Мартин Селигман – „Благоденствие“

 

Вашият коментар