Аюрведа – знанието за живота

Oсновната роля на Аюрведа е да Ви осигури здрав и щастлив живот за поне 120 години.

В търсене на баланса

Аюрведа е класическата Санскритска теория в индийската медицина. Съзнанието е в основата на физиологията в опозиция с традиционния биомедицински модел, където то е просто епифеномен на централната нервна система.

Аюрведа е холистичен метод, който развива модела на функция и дисфункция, базиран на физиологичната теория за баланс на темпераментите (конституции), категоризирани в трите доши. Тези доши се състоят от елементи, които изначално съществуват в природата. Физическото здраве се поддържа, когато тези три доши са в хармоничен баланс. Когато балансът е нарушен, се появяват проблеми за организма. Хомеостазата се възстановява чрез възстановяване на баланса. Този баланс може да бъде повлият от елементи, които се съдържат естествено в природата – времето, сезоните, храната и т.н.

Конституциите могат да бъдат повлияни и от емоциите, което води до психосоматичните оплаквания, модерни за нашето време.

Аюрведа е науката, която служи за постигането на висшата цел – пълната свобода от ограниченията на земния живот чрез:

  1. Профилактика и превенция на здравето (което подлежи на постоянно оптимизиране) и

  2. Лечение на болестните нарушения във физиологията на тялото.

Аксиомите на Аюрведа:

Учението за Петте елемента;

Учението за трите доши: Вата, Пита, Кафа

Петте елемента:

– Пространство (етер) – свързва се със свободно, празно място;

– Въздух – свързва се с характеристиките на движение и активност;

– Огън – основната му характеристика е трансформацията от една форма в друга;

– Вода – определя се с качества като свързаност, влажност, течна природа, проникване и мекота;

– Земя – нейни водещи качества са солидност, плътност и образуване на форма.

В Аюрведа съществуват три основни типа енергии протичащи в тялото на човека, след обединяване на петте елемента в него:

Вата (етер и въздух) – кръвообращение, сърцебиене, невро-мускулна активност и дихателните пътища на организма (суха, студена, лека и динамична енергия, отговорна за всички двигателни активности, извършвани в тялото);

Пита (огън и вода) – метаболизма, храносмилането, енергийният обмен (топла и пасивна енергия, отговорна за процесите на трансформация в отделните органи и тъкани);

Кафа (вода и земя) – развитието на тялото на човека, структура и баланс на флуидите в организма, а от там и за имунната система (влажна, студена, изцяло пасивна енергия, свързана с плътността и формирането на тъканите и органите в тялото);

Връзка на дошите с психосоматиката (емоции):

Вата: емоции: страх, пустота, тревожност; сома: неврологични симптоми, хронична болка, аритмии, запек, тревожност, безсъние;

Пита: емоции: гняв, омраза, ревност; сома: пептични язви, хипертония, чревни оплаквания, кожни болести и имунни реакции;

Кафа: емоции: алчност, привързаност, собственическо чувство, натрупване, задържане; сома: диабет, респираторни заболявания, затлъстяване, атеросклероза, тумори.

По отношение на преобладаващите елементи, конституциите се категоризират в

Трите доши:

Вата доша, в която елементите въздух и пространство доминират;

Пита доша, в която елементът огън доминира;

Кафа доша, в която елементите земя и вода доминират;

Основните начини за диагностика в Аюрведа са:

Нади – служи за диагностика на пулса;

Моотра – служи за диагностика на урината;

Мала – служи за диагностика на изпражненията;

Жива – служи за диагностика на езика (форма, цвят, налепи);

Шабда – служи за диагностика на речта и силата на гласа;

Спарша – служи за диагностика на докосването – кожна и тактилна чувствителност;

Друк – служи за диагностика на очите и зрението;

Аакрути – служи за диагностика на външния вид и формата на тялото.

Аюрведичните системи Пурвакарма и Панчакарма

Пурвакарма е външна подготовка на тялото за вътрешни процедури за пречистване на организма.

Пурвакарма включва:

Сауна;

Билкови масажи;

Обливане с масла;

Термични процедури.

Панчакарма е вътрешно пречистване чрез лечебна терапия, като методите са:

Лекарствена клизма (баланс на Вата);

Приемане на слабителни средства (баланс на Пита);

Повръщане (баланс на Кафа);

Приемане на лечебни масла през дихателните пътища на човека (изчистване на токсините от главата);

Пречистване на кръвта (кръвопускане с вендузи, лечебни пиявици и др.)

Пуруша и Пракрити

Дошата засяга не само формата на едно тяло, но и тенденциите на тялото (като хранителни предпочитания и храносмилането) и темперамента на ума и емоциите на човек. Според Аюрведа, всеки човек ще се влияе от някои елементи повече отколкото от други. Това е така, поради тяхното “пракрити”, или природна конституция. Пракрити на повечето хора се състои от комбинация от две доши. Това състояние е закодирано за целия живот на човека.

Съществуват два независими космически принципа – Пуруша (Purusha) и Пракрити (Prakriti), които са вечни и безгранични. В широкия смисъл на думата, Пракрити означава: първата жена, женското начало, природен субстрат, природа, материя, неизчерпаема творяща енергия и пр. Пуруша се определя като: първият мъж, мъжкото начало, духовно начало, осеменяващ импулс, най-съвършеното нещо, космическо съзнание и пр.

Шестте вкуса: сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив

Xopaтa c вaтa ĸoнcтитyция тpябвa дa избягвaт пpeĸoмepнaтa yпoтpeбa нa гopчиви, лютиви и cтипчиви вeщecтвa. Πocлeднитe yвeличaвaт eлeмeнтa Bъздyx и пpeдизвиĸвaт oбpaзyвaнeтo нa гaзoвe. Xpaни cъc cлaдъĸ, ĸиceл и coлeн вĸyc ca пoдxoдящи.

Xopaтa c питa ĸoнcтитyция тpябвa дa избягвaт ĸиceли, лютиви и coлeни xpaни, ĸoитo нapyшaвaт бaлaнca нa eлeмeнтa Oгън в тялoтo. Дoбpe щe им ce oтpaзявaт cтипчиви, cлaдĸи и гopчиви xpaни.

Xopaтa c ĸaфa ĸoнcтитyция тpябвa дa избягвaт cлaдĸи, ĸиceли и coлeни xpaнитeлни вeщecтвa, ĸoитo yвeличaвaт пъpвoeлeмeнтa Boдa. Xopa c тaĸъв тип ĸoнcтитyция тpябвa дa избиpaт xpaни c лютив, гopчив или cтипчив вĸyc.

Аюрведичният лекарят дава предписания на пациента, свързани с: приема на вода и течности, хранителния режим и физическата активност; изготвя рецепта за прием на аюрведични билкови продукти от различен тип; препоръчва промени в начина на живот. Препоръчват се и рецепти, които са свързани с прием на различни аюрведични билкови продукти от различен тип.

Трите гуни (качества на материята)

Общи характеристики на гуните:

Гуната на благостта (Сатва) се характеризира със спокойствие, щастие, разбиране, любов, трезво мислене, духовност, разумност, положителни емоции, здраве. В гуната на благостта няма страх и други негативни емоции, състояния и преживявания.

Гуната на страстта (Раджас) се характеризира с безпокойство (поради много материални желания и жажда за удоволствия), егоизъм, прекомерни усилия, спадове в настроението и много проблеми.

Гуната на невежеството (Тамас) се характеризира с глупост (неразумност), негативни емоции и състояния, разрушителна дейност по отношение на себе си и другите, депресии, апатия.

Сатва, Раджас и Тамас храни

Философите на Упанишадите вярват, че умът зависи от храната, за да може да се формира материално. „Храната, която приемаме, се трансформира по три различни начина: грубата или най-тежката част от нея се превръща на изпражнения; средната по плътност става на плът, а най-фината част формира ума”.

Сатвична храна – употребяват се качествени пресни или прясно приготвени продукти като плодове и зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти. Тези продукти трябва да се употребяват в съответното време. Храната се приготвя в чисто помещение, в чисти дрехи, със светли мисли, красиво се сервира, предлага се с любов и се консумира в спокойно състояние на ума и с внимание към храната. Продуктите на благостта, като правило, имат сочен, приятен, маслен вкус, и приятен аромат. Такова хранене носи здраве, добро настроение и способства за духовното израстване

Раджас храни – храна, приготвена или употребена набързо. Продуктите от тази гуна имат прекалено изразен вкус или мирис, прекалено люти, горчиви или солени блюда, храната е прекалено суха или гореща, прекалено разнообразна. Това хранене може да принесе повече вреда на здравето и духовното развитие, отколкото полза.

Тамас храни – храната е безвкусна или с неприятен мирис, вид и вкус, блюдата не са пресни (приготвени са преди повече от 3 часа от храненето), отпадъци, развалени продукти, месо, риба, яйца, гъби, лук, чесън, спиртни напитки. Към невежеството се отнасят и продукти, презрели или приготвени в нечисти условия. Храненето в невежество е вредно за здравето и духовното израстване.

Разновидности на Аюрведа: Сидха и Унани

Siddha – “постижението на перфектните или свещените безсмъртни”

Опира се на философията за трите телесни конституции и диагностиката на урината. Базирана на алхимичните принципи, използва в хомеопатични количества тежки метали като живак, арсен и олово. Една от отличителните практики – Кая-Калпа (Kaya-Kalpa) има за цел да обърне процесите на стареене в организма. Тя включва регулярни дихателни практики, съхранение на спермата и други отличителни ритуали. Съществуват над 100 Сидха болници, 11 000 регистрирани практикуващи, съществува и специално правителствено подкрепено дружество за Сидха проучвания, което прави клинични опити на Сидха лекарствата.

Unani-Tibb

Също е базирана на телесните конституции, но и на сезонните влияния и сензорните качествени характеристики (топло и студено). Използва предимно пулсова диагностика и доста фармацевтични интервенции. Широко застъпена е философията на Гален за четирите телесни течности: кръв, слуз, жълта жлъчка и черна жлъчка, чиито баланс определя формирането на темпераментите. Превенцията е базирана на предписания по шестте основни компонента:

1) Въздух;

2) Напитки и храни;

3) Телесно движение и почивка;

4) Умствено натоварване и почивка;

5) Сън и бодърстване;

6) Екскреция и задържане.

Билките и минералните лекове са съобразени със сензорните модалности, а оттам и с баланса на телесните течности и темпераментите.

Унани се практикува най-вече от мюсюлманското население в Южна Азия.


Литература:

Handbook of Cultural Health Psychology

Бхагават Гита (краткото въведение)

Вашият коментар